Olympische Zomerspelen van 2024 en 2028 gaan naar Parijs en Los Angeles
Als Amsterdam nog overwoog om zich voor de Olympische Spelen van 2028 te kandideren, dan kan de stad dat nu definitief vergeten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot dinsdag in Lausanne de Zomerspelen van 2024 en 2028 in één beurt toe te wijzen. De twee Spelen gaan naar Parijs en Los Angeles.
De steden verklaarden zich bereid tot het onderhandelen over een tripartiteovereenkomst. Die deal - wie krijgt 2024 en wie 2028? - moet voor de IOC-sessie van september in Peru afgerond te zijn. Komen de Franse hoofdstad en LA daar niet uit, dan treedt de normale regel in werking: de Spelen van 2028 zouden dan pas in 2021 worden toegewezen.
Voor 2028 wordt nu een elfjarige termijn aangehouden. Dat idee is een door IOC-voorzitter Thomas Bach aangedragen oplossing om zijn pronkstuk, de Olympische Spelen, door een crisis te leiden. Steeds minder westerse steden zijn bereid miljarden uit te geven om de Spelen binnen te halen. In de race voor 2024 haakten Hamburg, Rome en Boedapest na verzet van de bevolking af. Boston gaf zijn ticket aan Los Angeles.
Parijs en Los Angeles waren de gedoodverfde favorieten. Parijs ontving de olympiërs al in editie twee van de Spelen, die van 1900, en daarna nog eens in 1924. Los Angeles heeft meer recente ervaring: 1932 en 1984. De Californische aanbieding, kosten 4,6 miljard euro, is vooral op privé-initiatief gebaseerd. Parijs leunt vanouds op staatsondersteuning: 3,4 miljard euro.
Op 13 september wordt in Lima door 95 IOC-leden vergaderd over de verdeling tussen Parijs en Los Angeles. Dat gaat slechts om ratificatie van het onderhandelingsresultaat van Parijs, Los Angeles en het hoofdbestuur van het IOC. IOC-chef Bach hief dinsdag de armen van de twee burgemeesters van de steden, Hidalgo en Garcetti. Hij wilde winnaars, geen verliezers. De burgemeesters verklaarden optimistisch te zijn over de definitieve verdeling.