Olympische zeilwinnaars strijden in RAI om wereldbeker en dollars Surfen in 'n badkuip bij dertig knopen

Robby Naish, nog steeds de bekendste surfer van de wereld, vanuit tropisch Hawaii aan de telefoon. Jazeker, hij komt komend weekeinde indoor-surfen in de Amsterdamse RAI, maar eerst wil hij even weten hoe Rintje de afgelopen dagen tijdens de wereldbeker geschaatst heeft....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

AMSTERDAM

Naish kent Rintje Ritsma nog van het vorige surfseizoen, toen de Nederlandse wereldkampioen schaatsen met een wild card te gast was tijdens wereldbekerwedstrijden in Spanje. En Ritsma trainde het afgelopen jaar een rondje in de branding van Hawaii, met aanwijzingen van Naish himself.

Robby Naish komt dit weekeinde in Nederland geen schaatslessen bij Ritsma nemen, maar wedstrijden surfen in een supergrote badkuip in de Amsterdamse RAI. Vrijdag- en zaterdagavond wordt door 26 grote ventilatoren een kunstmatige bries van dertig knopen door de Europahal geblazen, waarop een groot contingent nationale- en internationale surfers de zeilen kan laten bollen.

Het zijn geen flauwekul wedstrijden, zegt Henri van der Aat, voormalig zeilbondscoach en trainer van Stephan van den Berg tijdens diens Olympische succes van 1984. 'De plankzeilers strijden om het O'Neill Indoor Kampioenschap, de verdiende punten tellen mee voor de wereldranglijst en er is een prijzengeld van tachtigduizend dollar.'

De strijd in het 75 bij 28.5 meter grote bassin vindt plaats op twee onderdelen: de slalom en het jumpen. Bij de laatste discipline dienen de surfers een schans op te stuiven, waarna, als het allemaal lukt, heuse salto's mogelijk zijn. Op de tribunes kunnen elke avond zesduizend toeschouwers plaatsnemen. Zaterdagavond is de RAI al vol.

Nieuw is het fenomeen niet. Van der Aat is al een tijdlang gefascineerd door de surfwedstrijden in de hallen van het Parijse Bercy, waar topsurfers al vijf jaar lang hun capriolen vertonen voor uitzinnige mensenmassa's en gretige televisiecamera's. Windstiltes vinden hier niet plaats. Eindelijk laat de surfsport zich plannen, dankzij de enorme windturbines is men bij het indoorsurfen altijd zeker van juiste aanvangstijden. Televisie-exposure verzekerd, sponsors ook blij.

Na Parijs volgden al indoorsurfwedstrijden in München, Barcelona en Los Angeles, nu is Amsterdam aan de beurt. Van der Aat heeft enige ervaring met het nieuwe fenomeen. Eerder dit jaar organiseerde hij zeilwedstrijden in de Amsterdamse Keizersgracht, onder de noemer Battle of Amsterdam. 'Een groot succes trouwens, we gaan volgend jaar door, met ook wedstrijden in Venetië en Parijs. Amsterdam krijgt in augustus de finale. Veel Olympische zeilwinnaars van Atlanta komen aan de start. Dat is nu al zeker.'

Niet alleen Naish staat vrijdag en zaterdag op de plank. Ook Björn Dunckerbeck (Deense Spanjaard met een Nederlands paspoort), achtvoudig wereldkampioen bij de professionals, zal present zijn. Van de Nederlandse surfers, overigens al een decennium ver in de schaduw van de internationale grootheden, doen onder meer Luciënne Ernst, Alexander Hoekstra en Jan Boersma mee. Donderdag kunnen er, tijdens kwalificatie-wedstrijden, nog extra Nederlandse surfers aan het overdekte evenement toegevoegd worden.

De World Cup-surfwedstrijden zijn onderdeel van een groter evenement, de RAI Unlimited, een beurs voor bijdetijdsen sportieve jeugd. In de grote Europahal worden wedstrijden skateboard, beachvolleybal en streethockey gehouden.

Daarnaast zijn er tientallen standhouders aanwezig (met kleding, vakanties of surfplanken) die allemaal één doel hebben: 'Hoe komen we in de portemonnaie van de moderne jeugd; de hardcore, de tribes en de scenes?'

Om die te bereiken kan het niet extreem genoeg zijn. Want wie de jeugd heeft, verdient tegenwoordig het geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.