Olympische sluiproute houdt volleybalhoop levend

AMSTERDAM - Na de 3-2- nederlaag tegen Kroatië in de finale van het pre-olympische kwalificatietoernooi leken de Nederlandse volleybalsters de Spelen van Londen definitief uit het hoofd te kunnen zetten. Maar het reglement biedt een onverwachte sluiproute.


Als Italië zich op de World Cup in Japan plaatst voor Londen 2012 mag Nederland als beste nummer 2 van de pre-OKT in mei toch naar OKT 2 in Turkije.


Groot was de verwarring in het Nederlandse kamp na een nederlaag tegen de nummer 29 van de wereld, waarmee niemand rekening had gehouden. De internationals namen tevens de niet gewenste interim-coach Bert Goedkoop mee in hun val. Door de afgang in Kroatië zal zijn positie als technisch directeur van de Nevobo onder druk komen te staan, zelfs als het team een olympische herkansing krijgt.


Alles wees op een verstandshuwelijk tussen Goedkoop en de speelsters, die hem het ontslag voor Avital Selinger niet konden vergeven. Maar de routiniers riepen in koor dat ze zelfs zonder coach de pre-olympische kwalificatie zouden overleven. Koel en zakelijk begeleidde Goedkoop de onwillige kudde tot de finale, waarin Nederland niet voor het eerst onder de druk bezweek.


Met misplaatste arrogantie had Goedkoop de uitslag al voorspeld. 3-0 voor Nederland in topvorm, 3-2 na een slechte wedstrijd. Die cijfers kwamen in de sfeerloze sporthal in Porec inderdaad op het bord. De Kroatische speelsters konden nauwelijks geloven dat de grillige vijfsetter (15-25, 25-19, 25-19, 15-25, 15-13) hun kant opviel.


Zo zakte Nederland wederom mentaal door het ijs in een wedstrijd, die mede de toekomst van het vrouwenvolleybal bepaalde. Israël en Griekenland werden in veredelde trainingspotjes aan de kant gezet. Tegen Frankrijk liep het zaterdag in de halve finales iets stroever. En zelfs in het sluitstuk tegen Kroatië leek de ploeg de absentie van aanvoerder Manon Flier te kunnen compenseren.


De diagonaalspeelster reisde vrijdag terug naar huis om een mri-scan van haar gekwetste knie te laten maken. Toch kon haar vervangster niets worden verweten tijdens het pre-okt. Lonneke Sloetjes was in de eerste set ongrijpbaar en trok het team weer overeind in de vierde reeks.


Het 20-jarige 'Sloetjes-kanon', zoals ze bij haar vorige club Pollux liefkozend werd genoemd, loodste het team in de beslissende vijfde set naar een 9-6-voorsprong. Maar op 13-12 leek de ploeg wederom te bevriezen. Chaïne Staelens was kwetsbaar in de passing en scoorde te weinig, ook Debby Stam was een fletse passer/loper.


Maret Grothues was in set 4 een gouden wissel op de servicepositie, maar ook die impuls was niet bepalend. Zelfs spelverdeler Kim Staelens kreeg het team na een opleving in de vierde reeks niet meer aan de praat. Hier stonden onzekere speelsters, die zich jarenlang hadden vastgeklampt aan de door hen geadoreerde bondscoach Avital Selinger.


Onbedoeld verwoordde middenaanvalster Caroline Wensink die afhankelijkheid nog het best, toen ze pleitte voor 'een tweede Avital, die de ploeg meer vrijheid zou geven'. Onder Selinger had de nationale ploeg sektarische trekjes gekregen. Op het EK oogde het team mechanisch.


Gelaten accepteerden de internationals de vroegtijdige uitschakeling. Ze waren net zo naar binnen gekeerd als hun coach, die het ook na zeven overwegend magere jaren te vroeg vond om te worden afgerekend. Goedkoop deed het wel namens de bond, tot woede van de speelsters.


Zij zullen op hun beurt de soms genadeloze technisch directeur verantwoordelijk stellen als de olympische dromen toch vervliegen. Daar valt ook iets voor te zeggen. De coach die in 1996 voor het laatst met Nederland op de Spelen van Atlanta stond, besefte dat de timing van de breuk met Selinger ongelukkig was. Hij had gegokt en won alleen door hulp van buitenaf.


Toch illustreerden de volleybalsters in Kroatië met terugwerkende kracht dat een frisse wind dringend gewenst is. Koeltjes verklaarde Goedkoop dat hij vanaf vandaag geen coach meer is en op zoek gaat naar de opvolger van Selinger.


Veel krediet heeft Goedkoop niet na de bijna mislukte opdracht in Kroatië. De zegetocht van Italië bij de World Cup in Japan komt ook voor hem als geroepen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden