Olympische limiet voor Peking zal bij turnsters tot een hevige strijd leiden

Bond vindt EK ongeschikt als beste plaatsingswedstrijd...

Van onze verslaggever John Volkers

utrecht Meer dan 200 duizend Nederlandse meisjes en vrouwen doen aan turnen. Zij hebben in dit olympische jaar 2008 één ticket te verdelen voor deelname aan de Spelen van Peking.

Dat zal een hete strijd worden, voorspelt Esther Heijnen, de clubcoach van De Hazenkamp en de voorbije twee jaar ook de voornaamste vrouwencoach van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU).

Bij de olympische kwalificatiewedstrijd van dit jaar – als NOC*NSF akkoord gaat de NK van juni in Amsterdam – zullen stevige eisen worden gehanteerd. ‘Het zal moeilijk worden’, zegt Heijnen. ‘De limieten zijn echt heel hoog. Het is het gemiddelde van de twaalfde plaats bij de voorbije twee WK-toernooien, die van Aarhus in 2006 en van Stuttgart in 2007.’

Zij lepelt de cijfers op: 58.4 punten op de vierkamp, 14.2 op sprong, 15.5 op brug, 15.3 op balk en 14.6 op vloer. ‘Dat is pittig’, aldus Heijnen. Drie Nederlandse turnsters hebben op enig moment in het voorbije jaar aan die limieten voldaan: Sanne Wevers op balk, Verona van de Leur in de meerkamp en Lichelle Wong op brug met ongelijke liggers.

Die prestaties van toen tellen niet. Het gaat er dit jaar om bij de NK de gevraagde verrichting te leveren. Eerst was de Europese titelstrijd in het Franse Clermont-Ferrand aangewezen als kwalificatie. Maar de KNGU vond dat het EK minder geschikt en is bezig het nationaal olympisch comité ervan te overtuigen de NK op te tuigen als plaatsingswedstrijd voor Peking.

Het zal in Amsterdam gaan om directe kwalificatie. En niet zoals bij de mannen om vormbehoud. Bij de gymnasten bezit Epke Zonderland sinds de WK in Stuttgart de nominatie voor de Spelen. Die haalde hij met zijn individuele prestatie op de meerkamp binnen. De Fries dient bij een World Cup een plaats bij de beste zestien te bereiken om bij NOC*NSF zijn olympische blazer te kunnen afhalen. De wereldbond FIG heeft hem al aangewezen.

Bij de vrouwen sleepte het Nederlands landenteam, als de nummer 17 van de WK, het ene ticket binnen. Individueel voldeed in Duitsland niemand van de tegenvallende Nederlandse ploeg aan de eis van olympisch comité NOC*NSF. Bij tegenvallende prestaties in Amsterdam kan het gebeuren dat niemand naar Peking zal reizen. Om de objectiviteit van de jurering bij de NK te garanderen zullen buitenlandse arbiters worden uitgenodigd.

In het vrouwenpelotonnetje draait het om vrijwel dezelfde twaalf, dertien gezichten als in 2007. De uitzondering is Suzanne Harmes. De winnares van WK-brons in 2005 is na de geboorte van haar zoon Lugano (26 mei 2007) op de weg terug. Ze traint bij De Hazenkamp bij de coaches Esther Heijnen en Boris Orlov.

Heijnen schat de kansen van Harmes hoog in. ‘Ze is strakker en lichter dan ooit. Ze weegt maar 55 kilo. ’s Ochtends doet ze krachttraining, ’s middags is ze bij ons in de zaal. Ze is nagenoeg weer op het niveau van Melbourne, haar laatste WK.’

Harmes ondervindt concurrentie van de generatiegenoten Van de Leur en Fieke Willems. De laatste is al 25 jaar en opnieuw aan een comeback bezig. Dat patroon van vrouwen op leeftijd is ongewoon in het turnen. Daar wordt traditioneel de dienst uitgemaakt door de allerjongsten. Sanne Wevers, Petra Witjes, Marrit Ewald en Anne Tritten waren al bij de WK actief en vormen de jongste generatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden