Olympische landenwedstrijd kent teleurstellend einde voor springruiters

De landenwedstrijd in Rio is voor de Nederlandse springruiters uitgelopen op een deceptie. De regerend Europees en wereldkampioen eindigde woensdag gedeeld zevende en laatste. Frankrijk won het goud.

Lisette van der Geest
Jeroen Dubbeldam op zijn paard Zenith. Beeld anp
Jeroen Dubbeldam op zijn paard Zenith.Beeld anp

De landenwedstrijd in Rio is voor de Nederlandse springruiters uitgelopen in een deceptie. De regerend Europees en wereldkampioen eindigde woensdag gedeeld zevende en laatste. Frankrijk won het goud.

'Ons team is de laatste jaren heel sterk geweest en een ander kon het dan opvangen als iemand een steekje liet vallen. Dat zit er nou eventjes niet in', zei Jeroen Dubbeldam direct na zijn rit tegen de NOS.

In het Deodoro-stadion, waar het ruim dertig graden was, kon Nederland niet beschikken over een zogenaamd wegstreepresultaat. Jur Vrieling, die samen met zijn paard Zirocco Blue de vierde combinatie vormde, had zich vooraf teruggetrokken.

Eerder deze week weigerde het paard van Vrieling twee keer. Zondag, de eerste keer, gebruikte Vrieling -naar eigen zeggen- in een opwelling zijn zweep, iets wat hem naderhand op veel kritiek kwam te staan. Dinsdag bij de eerste manche voor de landenwedstrijd nam hij daardoor bewust zijn zweep niet mee. Tegen de website ruitersinoranje.nl zei Vrieling over zijn paard: 'Ik respecteer hem. Mensen kunnen schrijven en doen wat ze willen, maar ik weet hoeveel ik om hem geef.'

Loterij

Voor de finale van woensdag stond Nederland nog gedeeld eerste in het tussenklassement, samen met vier andere landen. Springen wordt, in tegenstelling tot dressuur, vaak vergeleken met een loterij. Er is geen uitgesproken favoriet voor de titel. Een kleine fout levert zomaar vier strafpunten op en kan het verschil zijn tussen goud of een zesde plaats in het eindklassement. Maar Nederland heeft inmiddels een grote staat van dienst in het springen, en won de laatste belangrijke internationale toernooien. Vier jaar geleden bij de Spelen in Londen werd het team tweede.

Dubbeldam was de eerste ruiter die voor Nederland in actie kwam. Door een tijdstraf en een zogenaamde 'pechfout' - al bij de tweede, niet extreem moeilijke hindernis ging er een balk af- had Nederland op dat moment al vijf strafpunten. Maikel van der Vleuten voltooide zijn rit met een strafpunt, debutant Harrie Smolders kreeg er twaalf.

Dubbeldam staat bekend als koel en nuchter en een van de beste ruiters ter wereld. Hij won in zijn carrière alles wat er te winnen valt, op één prijs na: olympisch teamgoud.

Maikel van Vleuten met Verdi. Beeld photo_news
Maikel van Vleuten met Verdi.Beeld photo_news

Zenith wordt geveild

Zenith, het huidige paard van Dubbeldam dat twee wereldtitels en meerdere Europese titels achter zijn naam heeft, wordt over een maand geveild. Tot de Spelen was het paard beschermd tegen een verkoop door zijn opname in het Springpaarden Fonds Nederland. Het startbedrag bij de veiling is 500.000 euro, biedingen gaan vervolgens met 50.000 euro per keer omhoog.

De drie Nederlandse ruiters zijn wel geplaatst voor de individuele finale van vrijdag. Dan begint iedere combinatie met een schone lei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden