Olympische lagune in Rio droogt langzaam op

Vlekkeloos gaat het allemaal niet voor Rio de Janeiro rond de Spelen van 2016 en de natuurlijke wateren die de stad wil gebruiken voor olympische watersportwedstrijden. Er was onder meer ophef over vervuild zeewater en de stad heeft er sinds kort op dat gebied een probleem bij: de lagune waar de roei- en kanowedstrijden worden gehouden, droogt langzaam op.

De Rodrigo de Freitas, die steeds droger komt te liggen, wat een probleem oplevert voor onder meer roeiwedstrijden tijdens de Spelen. Beeld reuters

Het waterpeil in de zogeheten Rodrigo de Freitas staat normaliter gemiddeld op veertig centimeter boven de zeespiegel. Dat waterpeil is de afgelopen maanden met ruim twintig centimeter gedaald. Op de ondiepere plekken van de gemiddeld ruim drie meter diepe lagune is het water inmiddels vervangen door gebarsten grond.

Oorzaak van het opdrogende water is de ergste droogte in ruim tachtig jaar die momenteel Brazilië teistert. Hoge temperaturen en gebrek aan neerslag hebben als gevolg dat oogsten mislukken, miljoenen mensen met een tekort aan drinkwater kampen en water verdampt. Zo dreigt plots het doemscenario dat de lagune, populair op ansichtkaarten vanwege haar ligging aan de voet van de berg met daarop het befaamde Christusbeeld, tijdens de Spelen is veranderd in ongewenst polderland.

De Rodrigo de Freitas. Beeld reuters

Vervuilde baai

De opdrogende plas water is een nieuwe aflevering in de soap rond het olympische water dat gebruikt moet worden tijdens de Spelen in Rio. De Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe trok ruim een jaar geleden al aan de bel over de baai die als locatie dient voor de olympische zeilwedstrijden. Tijdens trainingen moest hij om dode huisdieren, plastic en koelkasten heen manoeuvreren. 'Zorgwekkend', zei de olympisch kampioen van Londen over het smerige water. 'Er moet wat aan gebeuren.'

Van Rijsselberghe kaartte de situatie aan bij het Internationaal Olympisch Comité, maar in juni vorig jaar zei een schuldbewuste burgemeester van Rio dat het in de praktijk onmogelijk was de baai volledig schoon te krijgen voor de Spelen.

Ondertussen wordt de Rodrigo de Freitas-lagune als het nieuwste probleemwater van Rio nauwlettend in de gaten gehouden via een boei vol sensoren in het midden van de lagune. Pas over anderhalf jaar wordt er de eerste olympische wedstrijd op het water gevaren. Het is daarom te vroeg om te stellen dat het rap dalende waterpeil van de lagune gevolgen zal hebben voor de Spelen, zegt de Braziliaanse bioloog Mario Moscatelli tegen het Amerikaanse persbureau Reuters. 'We weten niet wat er tot de Spelen allemaal nog gaat gebeuren. We hebben te maken met het grote onbekende', aldus Moscatelli.

Fles olympisch roeiwater

Mark Emke, bondscoach van de Nederlandse mannenroeiers, is in ieder geval niet bang straks een Braziliaanse mini-Flevopolder aan te treffen op de plek waar geroeid moet worden. Afgelopen november was hij met een aantal Nederlandse coaches in Brazilië met als doel olympische locaties te verkennen, waaronder de roeibaan. Het water van de lagune was toen nog op peil en terloops roeide Emke alvast een aantal meters op de baan. Ook nam hij een fles olympisch roeiwater mee om te analyseren.

Emke: 'In dat water zat per liter ongeveer 9,000 milligram zout. Dat is ongeveer de helft van het zoutgehalte in zeewater en betekent dat de lagune in verbinding staat met de oceaan. Dan zou er ook zeewater ingepompt kunnen worden als dat nodig is, lijkt mij.' De roeicoach is hoopvol: 'Misschien dat de lagune gewoon een tijdelijk dipje heeft'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden