Olympische elf droomt nog niet van Atlanta

Atlanta is voor het Olympisch voetbalelftal meer dan een oceaan verwijderd. Het jeugdteam van nieuwbakker bondscoach Dorjee verspeelde gisteren in grauw Teplice twee punten (2-2 tegen Tsjechië) en staat in de kwalificatiegroep 6 zeven verliespunten achter op de Noorse ranglijstaanvoerders....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

TEPLICE

Dorjee wenste nog geen streep te zetten door de Olympische kansen van zijn jonge knokkers. De opvolger van Israel: 'Zo ver heb ik nog niet gerekend. Wij hebben door die beide 2-2's quitte gespeeld met Tsjechië. Zij moeten nog twee keer tegen de Noren. '

Het klonk in de betonnen catacomben weinig overtuigend en realistisch. Tijdens de persconferentie had de bondscoach nog laten weten dat juist Noorwegen de grote winnaar van de dag was. Dorjee: 'We verliezen vandaag beiden twee punten. Dat is het uitvloeisel van de nieuwe drie-puntenregeling.'

Zijn collega Kopecky keek of hij het hoorde donderen. Zijn secretaris had hem nog keurig een tabel voorgehouden met het ouderwetse twee-puntensysteem. Het viel niet uit de woorden van de heetgebakerde Tsjech op te maken of hij zijn ploeg met die kennis in de slotfase zou hebben laten forceren.

Nu werd, behalve uit dode spelmomenten, nauwelijks meer aangedrongen en was de beste kans in de voorlaatste minuut nog voor Nederland. Van Bronckhorst verscheen na een briljant hakballetje van uitblinker Makaay vrij voor Radek maar moest met zijn zwakke rechterbeen afwerken. De bal vloog over.

De herhaling van Helsinki'52, de laatste keer dat het Nederlands elftal (met Kraak en Terlouw) aan de Olympische Spelen deelnam, lijkt er niet meer in te zitten. Het jonge elftal van Dorjee streed overigens met Olympische inspiratie. Alleen in het begin verloren de Nederlanders veel te veel duels.

Vierklau, Schuiteman en Dirkx konden hun fysiek sterke tegenstanders niet aan. Het middenveld liet het in die fase ook afweten. Die verbindingslinie had de opdracht de lange bal op de 1.98 meter lange Lokvenc en de andere reus, Novotny, te verhinderen. De 1-0 van Vavra, na slap ingrijpen van de tegenvallende Ajacied Reiziger, was het logische gevolg van de falende aanpak.

Pure vechtlust zorgde er voor dat het Olympisch elftal terugkwam in de wedstrijd. Korsten deed waarvoor hij was ingezet en zette aan voor een lange rush. Drie tegenstanders werden om de tuin geleid. Het schot werd half gepareerd, maar de attente Ajax-reserve Oulida zette zijn aardige wedstrijd kleur bij door de rebound met rechts in te knallen: 1-1.

Dorjee droomde van een time-out, maar moest tot de rust wachten. Die ving toch nog aan met een achterstand toen Vavra zijn handigheid en Lokvenc zijn koelbloedigheid toonde: 2-1. Na rust stonden de poppetjes achterin beter. Ooijer had de grootste kans, maar twee ruilspelers, Platvoet en Laros, zorgden er zeven minuten voor tijd voor dat de remise toch nog bereikt werd. Platvoet tikte de bal achter het standbeen naar de op tijd ingestarte Laros. De linkerspits, één van de drie in de Olympische selectie, stifte raak: 2-2.

Dorjee, mogelijk al veroordeeld tot Sydney 2000, was blij met de uitslag en het vertoonde spel. 'Ik noem geen namen maar op training heb ik gezien dat er nog genoeg talent is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden