Olympisch vuur legt laatste etappe af

De olympische vlam heeft dinsdag onder strenge beveiliging zijn laatste etappe afgelegd in de onlangs door een zware aardbeving getroffen provincie Sichuan....

AP

De Chinese autoriteiten zeiden de route uit veiligheidsoverwegingen met betrekking tot het drukke verkeer in Chengdu te hebben aangepast. In plaats van door een historisch deel van de stad voerde de tocht daardoor over een lengte van dertien kilometer over industrieterrein. Verondersteld wordt dat China elk risico op een herhaling van protesten tegen de Chinese overheersing over Tibet, die fakkelestafettes elders in de wereld ontsierden, wilde voorkomen.

Busladingen politieagenten en ordetroepen met schilden en helmen flankeerden de route van de fakkel. Toeschouwers van de tocht werden streng gecontroleerd. Een weg die naar een Tibetaanse wijk leidde werd afgeschermd door agenten met traangasgeweren.

De tocht, die net zoals andere etappes in Sichuan begon met een minuut stilte voor de bijna zeventigduizend slachtoffers van de aardbeving, verliep zonder incidenten. Een dag eerder, tijdens de derde etappe van het olympisch vuur door Sichuan, vormde een stadion dat enkele weken geleden nog gevuld was met duizenden die door de aardbeving dakloos waren geworden, het toneel van een uitbundige ceremonie met dans en een regen van confetti.

Het passeren van de vlam door Sichuan was eigenlijk half juni gepland, maar werd naar achteren geschoven en als laatste tussenstop in China aangedaan om de overlevenden van de aardbeving een hart onder de riem te steken. ‘De fakkel is een symbool van kracht en zal hen aanmoedigen door te gaan met hun zware strijd’, aldus Hu Lu, een 27-jarige zakenvrouw en een van de 88 fakkeldragers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden