Olympisch dorp: veel losse eindjes

Het toilet gebruiken, de spoelknop indrukken en dan merken dat de waterleiding niet is aangesloten. Dit soort ongemakken was vorige week schering en inslag in het Nederlandse flatgebouw van het olympisch dorp van Rio. In de wijk Barra di Tijuca (kosten 1,3 miljard euro) was sprake van een slechte oplevering, onderstreepte woordvoerder John van Vliet van NOC*NSF maandag nog eens.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Vanuit Nederland werd hij plat gebeld met vragen over de Nederlandse accommodatie. Zondag had chef de mission Maurits Hendriks de alarmerende verklaring afgegeven dat die eens door hem zo geprezen flats van het dorp toch minder hoog van kwaliteit waren. Uit voorzorg had hij zelf twee technici meegenomen naar Rio.

'Maar die twee waren mee om tv-schermen te installeren, internet in orde te brengen en een eigen netwerk op te zetten. Nu worden ze ingezet voor zaken waarvoor ze eigenlijk niet zijn meegekomen. Ze zijn opzichter geworden van de oplevering. Ze noteren alle gebreken en maken een werkplanning voor elke dag dat we hier bezig zijn', zo laat Van Vliet vanuit Rio weten.

Alles op alles is gezet om de vier verdiepingen op tijd klaar te krijgen voor de eerste lichting van 77 sporters die zondagavond arriveerde. Nederland kreeg toestemming liefst twintig werkkrachten in te zetten voor die vooraf niet verwachte operatie. Van Vliet: 'We hadden er tien toegewezen gekregen, maar dat is verdubbeld. De organisatie van Rio werkte mee. Het is best een gedoe die vakmensen hier te krijgen. Ze moeten gescreend worden; niet iedereen mag zomaar werken in het olympisch dorp.'

Onder de gearriveerde sportmensen van zondagavond bevond zich handbalbondscoach Henk Groener. Op zijn twaalfde verdieping waren de kapotte kranen, lekkende leidingen en wegvallende elektriciteit met vaardige hand aangepakt. 'Je kunt zien dat hier hard is gewerkt. We hebben gedoucht. Er is goed geslapen. We hebben de topmatrasjes van M-Line hier op de bedden. De eetzaal in het park was dik in orde. En de fitnessruimte in onze flat, met spinningfietsen en gewichten, was prima. Niks te klagen dus. Al zie je wel dat slordig is opgeleverd. Veel stucresten op de vloer en zo.'

Olympisch dorp Rio vol mankementen: 'Het is nog niet zoals we zouden willen'

De eerste groep Nederlandse atleten heeft vandaag zijn intrek genomen in het olympisch dorp in Rio de Janeiro. Ze troffen hun onderkomen in erbarmelijke staat. De nieuw gebouwde appartementen kampen met verstopte toiletten, stroomstoringen, lekkages en openliggende elektriciteitskabels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden