Olmert wil positie Abbas versterken

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft opdracht gegeven 27 wegversperringen op de Westelijke Jordaanoever weg te halen en 100 miljoen dollar aan achtergehouden Palestijns belastinggeld door te sluizen naar president Mahmoud Abbas....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De gebaren van goede wil zijn aangekondigd na de ontmoeting die de twee leiders zaterdag zonder ceremonieel vertoon in Jeruzalem hebben gehad. Het was voor het eerst dat Olmert met Abbas aan tafel zat, sinds hij het premierschap begin januari had overgenomen van de in coma geraakte Ariel Sharon.

Het is zaak ‘de gematigde krachten te versterken’, heeft Olmert maandag in een geschreven verklaring laten weten. Hij wil de procedures bij bemande controleposten laten versnellen, overweegt de vrijlating van enkele Palestijnse gevangenen, en betracht terughoudendheid tegenover de dagelijkse Palestijnse schendingen van het staakt-het-vuren rond de Gazastrook. De gedachte is dat Abbas al met al aan populariteit wint onder de Palestijnse bevolking.

Maar tegenstrijdig genoeg heeft minister van Defensie Amir Peretz dinsdag zijn goedkeuring gegeven voor de bouw van een nieuwe nederzetting op de bezette Westoever. Maskiot, in de Jordaanvallei, is bestemd voor een kleine dertig kolonistengezinnen die in augustus 2005 door Israël uit de Gazastrook zijn gehaald. De Routekaart (2003) staat Israël niet toe nieuwe nederzettingen te bouwen, omdat die een vredesakkoord in de weg staan.

Het is nog onduidelijk welke van de ruim vijfhonderd blokkades het Israëlische leger op de Westoever gaat weghalen. Het betreft in ieder geval hopen aarde en betonblokken die wegen versperren. De bemande controleposten blijven intact.

Ook studeert de Israëlische regering nog op de wijze waarop de 100 miljoen dollar naar het kantoor van Abbas wordt overgemaakt. Na de verkiezingsoverwinning van Hamas, eind januari, houdt Israël belastinggeld achter dat namens de Palestijnse Autoriteit wordt geïnd. In de loop van het jaar is dat vermoedelijk tot boven de 500 miljoen dollar opgelopen.

De VS en de EU hebben er al enige weken bij Olmert op aangedrongen Abbas tegemoet te komen, zodat hij niet ten onder gaat in de machtsstrijd met regeringspartij Hamas. Het steunen van ‘gematigde krachten’ is momenteel de westerse strategie in een poging de problemen in het Midden-Oosten onder controle te krijgen.

President Abbas heeft nauwelijks in het openbaar gereageerd op de gestes van Olmert. De ontmoeting ‘was een goed begin en we hopen dat al onze eisen zo snel mogelijk worden ingewilligd’, zei hij in Bethlehem, waar hij zondag de kerstnachtmis bijwoonde.

Tien dagen geleden heeft Abbas aangekondigd dat hij nieuwe verkiezingen wil uitschrijven, omdat de samenwerking met de Hamas-regering onwerkbaar is.

De onbuigzame opstelling van de islamisten verhindert de opheffing van de Israëlische en westerse boycot van de Palestijnse regering. Hamas noemt verkiezingen een poging tot staatsgreep.

De woordenstrijd is daarna uitgelopen op ongekende straatgevechten in de Gazastrook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden