Olmert: Israël beschermt troepen tegen vervolging

JERUZALEM (ANP) - Israël zal niet toestaan dat soldaten die gevochten hebben in de Gazastrook vervolgd worden voor oorlogsmisdaden. De Israëlische premier Ehud Olmert beloofde zijn troepen zondag bescherming van de staat.

,,De bevelhebbers en de soldaten die naar Gaza zijn gestuurd moeten weten dat zij volkomen veilig zijn voor vervolging door verschillende tribunalen en dat Israël hen zal helpen en beschermen'', aldus Olmert. Hij heeft minister van Justitie Daniel Friedman gevraagd een commissie voor te zitten die moet voorkomen dat soldaten vervolgd kunnen worden. Friedman zal ,,Israëlische inspanningen coördineren om iedereen die deelnam aan de missie juridische verdediging te bieden''.

Mensenrechtenorganisaties vinden dat de Israëlische inval in de Gazastrook onderzocht moet worden. Dat zou kunnen gebeuren door het Internationaal Strafhof in Den Haag, als de VN-Veiligheidsraad daartoe opdracht geeft. Vooralsnog ligt dat niet voor de hand omdat de Verenigde Staten, bondgenoot van Israël, vetorecht heeft.

'Onderzoek niet tegen te houden'

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, liet weten dat de garantie van de Israëlische overheid internationaal onderzoek niet zal kunnen tegenhouden. ,,Het besluit voorkomt niet dat overheden en mensenrechtenorganisaties wereldwijd rechtszaken willen tegen de Israëlische leiders die verantwoordelijk zijn voor de dood en verwoesting van het Palestijnse volk.''

Door het geweld in de Gazastrook kwamen meer dan 1330 Palestijnen om het leven. Zeker 5400 mensen raakten gewond. Aan Israëlische zijde stierven tien soldaten en drie burgers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden