Ollongren ziet gemeenteraad als duizenddingendoekje dat alle Haagse problemen opveegt

Er is in Nederland al maanden een langgerekt referendum gaande, iedereen mag meedoen, Nederlander of niet, er wordt niet op leeftijdsgrenzen of loyaliteit aan de joods-christelijke cultuur gecontroleerd, zolang ze maar betalen. Noem het een moderne vorm van censuskiesrecht. Het voltrekt zich in delen, het loopt op televisie, morgenavond wordt de einduitslag live uitgezonden op RTL4 en over de mensen die wekelijks trouw hun stem uitbrengen op hun favoriet sprak Anouk Teeuwe vorige week de wrede woorden: 'Het is gewoon een idioot volk.'

Er was net een deelnemende zangeres weggestemd, en hoewel zij een week eerder de vermetelheid had gehad om een liedje van Michael Jackson te zingen - een vorm van hoogmoed waar wij thuis doorgaans niet licht over oordelen - moesten ook wij toegeven dat ze de beste was van het hele soepie. 'They don't know', oordeelde Anouk over de wegstemmers. 'Dit gaat er dus mis als wij (de vakjury, SS) niet meer mogen stemmen. Het is hetzelfde als wanneer je mensen het songfestivalliedje laat kiezen. Dat moet je overlaten aan de mensen die er verstand van hebben.'

De opmerking van 's lands beste rockzangeres annex vakjurylid van RTL's zangreferendum wierp niet alleen een verfrissend nieuw licht op het debat over domme en slimme volkeren dat in een enkel morsig hoekje van de politiek wordt gevoerd, ze vond ook veel weerklank onder thuiskijkers - althans onder dat deel dat zelf te gierig of te beroerd was geweest om te stemmen. Bij een referendum over het afschaffen van dit referendum zou het zomaar kunnen dat de kijkers zichzelf wegstemmen. Mits de vraag zou luiden: de buurman mag niet meer stemmen en ik natuurlijk wel.

Het leek wel een echt referendum.

Gisteravond stond Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, namens 'de mensen die er verstand van hebben', of nou ja: die menen dat ze er verstand van hebben, tegenover de Tweede Kamer die zegt het volk te vertegenwoordigen, om uit te leggen waarom het kabinet het raadgevend niet-bindend referendum na één keertje proberen hardvochtig wil afschaffen. De coalitiepartijen in de rol van de kijker thuis die huiverend de keuze van de buurman beschouwt. Het overgrote deel van de oppositie in de rol van de thuisstemmer die graag wil blijven stemmen op B-kandidaten, al is het maar om de mensen die er verstand van hebben te irriteren.

Een debat is een uitwisseling van argumenten maar een debat was het treffen van Ollongren met het parlement natuurlijk niet. Namens het kabinet heeft Ollongren niet per se argumenten (ja, 'het referendum was onvolkomen' en 'er zijn overspannen verwachtingen gecreëerd', maar de onvolkomenheden oplossen en doorgaan met volksraadpleging vinden we overdreven). De oppositie had betere kaarten (zo is een referendum een vorm van burgerparticipatie die lager opgeleiden aanspreekt, handig in tijden van kloofangst), maar kon enkel kansloze pogingen doen om met juridische haarkloverij de boel enigszins te vertragen.

Ollongren had, echte democraat die ze is, wel een suggestie: de gemeenteraad is 'de bestuurslaag die het dichtst bij de inwoners staat' en biedt 'heel grote kansen op verbinding'. Als ze dáár wat meer inspraak regelen, is Den Haag van het gezeur af.

De gemeenteraad als duizenddingendoekje dat alle Haagse problemen opveegt. Wat een armoe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden