Nieuws

Ollongren past werkwijze tellen briefstemmen aan na problemen

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) past de procedure bij het controleren van de briefstemmen aan nu er bij deze nieuwe stemmethode heel veel fouten zijn gemaakt. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Stemmentellers sorteren de briefstemmen uit de gemeente Nijmegen.  Beeld ANP
Stemmentellers sorteren de briefstemmen uit de gemeente Nijmegen.Beeld ANP

De meest voorkomende fout wordt min of meer gerepareerd: als kiezers abusievelijk hun stempluspas en stemformulier in de envelop hebben gedaan die alleen voor het formulier is bedoeld kan die stem woensdag alsnog worden meegeteld. Voorwaarde is wel dat de leden van het briefstembureau alleen de stempluspas op geldigheid controleren en het stembiljet zelf niet inzien of openvouwen. Op die manier blijft het stemgeheim gewaarborgd, schrijft Ollongren.

De afgelopen dagen werd steeds duidelijker dat er bij het voor Nederland nieuwe briefstemmen, ingevoerd vanwege de coronaperikelen, veel fouten worden gemaakt. In het Noord-Brabantse Bernheze bleek 8,5 procent van de briefstemmers een fout te hebben gemaakt. De meest voorkomende is dat de kiezers de stempas plus en het stembiljet in dezelfde envelop stoppen. Dat is niet de bedoeling.

70-plussers

Briefstemmen is alleen toegestaan aan 70-plussers, zo’n 2,4 miljoen kiezers. Ondanks uitvoerige instructies bestond vooraf al de vrees dat er fouten bij zouden worden gemaakt. Die vrees bleek terecht. Zo zijn er bijvoorbeeld tienduizenden stemmen in de (ongeadresseerde) biljetenvelop bij PostNL beland. Het is de bedoeling dat die envelop alleen voor het stembiljet wordt gebruikt. Die moet vervolgens, dichtgeplakt, in een retourenvelop met antwoordnummer worden gestopt waarin ook de stempluspas zit.

De vrees bestaat dat tussen de 5 en 10 procent van de briefstemmers fouten hebben gemaakt. Dat bracht minister Ollongren er gisteravond toe contact te zoeken met de Kiesraad en de Raad van State om te kijken of er nog iets aan de procedure kon worden gedaan. Die beide adviesorganen hebben laten weten ‘ruimte’ te zien voor de door Ollongren voorgestelde wijziging. Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat gemeenten dinsdag nog voor het middaguur worden geïnformeerd over de wijziging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden