Olijfolietelefoonnummer

'We willen u in ieder geval bedanken voor uw belangstelling', zegt een stem op een bandje. De stem die ook zegt dat we 'wellicht nog van ze zullen horen'....

Op te eisen, omdat u - trouwe belastingbetaler - ze zelf financierde. De Europese Unie (het klinkt gek, maar dat zijn wij) betaalt veel geld voor propaganda in alle Europese landen ter bevordering van de consumptie van olijfolie. Dat moet omdat er meer olijfolie wordt geproduceerd dan we opmaken. En die overproductie is er doordat de Europese Unie subsidies geeft aan olijfolieboeren. Alweer van ons belastinggeld.

Maar nou is pardoes dat Nederlandse Olijfolieinformatiebureau zonder kennisgeving gesloten. Niet omdat de olijfolieplas voldoende geslonken is, maar omdat het geld uit Brussel op is. Lezers bellen met tientallen naar ons: hoe verder te leven zonder het Olijfolieinformatiebureau?

We hebben in de boekenkast Het Olijfolieboek, van uitgeverij Kosmos, dat ook al met Europees helpgeld tot stand kwam en waar u dus ook al recht op hebt omdat u er zelf aan meebetaalde. Maar Europa zit soms raar in elkaar. Voor dat (uitstekende) olijfoliereclameboek moesten we betalen en het is ook nog eens uitverkocht. Met het volste recht stelen we er het recept uit voor aïoli.

Nodig: vijf tenen knoflook, een rauwe eidooier, een hardgekookte eidooier, olijfolie, peper, zout. Pel de tenen knoflook. Kook ze vijf minuten in weinig water. Laat ze uitlekken of droog ze met papier. Wrijf ze in een vijzel of kom tot puree. Voeg beide eidooiers toe en wrijf lustig verder. Het moet een glad sausje worden. Voeg nu druppelend olijfolie toe en roer voortdurend. Er ontstaat een dikke saus die aan mayonaise doet denken. Veel peper en weinig zout erbij.

De saus is - zoals we eerder schreven - ideaal om naturel gekookte mosselen in te dopen. Maar een stuk donkerbruin brood is ook goed. En let op, dit is niet de aioli, er zijn varianten te over. Er kan bijvoorbeeld een gekookte aardappel doorheen gewreven worden. Dat levert een drogere substantie op, waarmee schelpvormige pasta kan worden gevuld. Met daarnaast wat sla, overgoten met een scheut extra maagdelijke olijfolie. Vinden ze fijn in Brussel.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden