Olijfolie, een berucht misverstand

Nederland is vol, en dat is onze eigen schuld. Want het grootste probleem is niet dat er steeds meer mensen bij komen, maar dat de mensen die er al zijn steeds dikker worden....

Bijna alle dikke mensen zouden liever wat slanker zijn. Ze proberen het overgewicht kwijt te raken, maar meestal lukt dat niet, of maar tijdelijk. Vet en suiker zijn zo lekker en goedkoop, sporten is zo vermoeiend en saai. Om een kilo vet te verliezen, moet je een week lijden, en dat is al bijna niet vol te houden. Laat staan de ontberingen die je moet doormaken om tien kilo kwijt te raken. Afgezien daarvan stranden veel dieetpogingen op een gebrek aan kennis. Talloze mensen geloven dat ze van producten waar 'light', 'dieet' of 'onverzadigde vetzuren' op de verpakking staat, eindeloos kunnen eten zonder aan te komen.

Olijfolie is zo'n berucht misverstand. Ook in kringen van hoogopgeleide, bewust etende mensen gelooft het overgrote merendeel dat je van olijfolie minder dik wordt dan van boter. Ze grillen een tartaartje, eten er een grote bak sla bij, aangemaakt met rijkelijk olijfolie, en zijn verbaasd dat ze niet afvallen. Als je ze de harde waarheid vertelt, schrikken ze zich het lazarus. Olijfolie levert zelfs nog meer calorieën dan boter. Het bevat geen cholesterol, dat niet. Maar verder geldt hetzelfde als voor boter: als je er meer van eet dan je verbrandt, dan word je dik. Die zogenaamd gezonde sla is dus voor veel diëtende stakkers een valkuil.

Je kunt natuurlijk een vetarme yoghurtdressing maken, maar helaas smaakt sla zonder olie naar gras. En op dieet zijn is al erg genoeg, dan moet je niet ook nog eens dingen gaan eten die niet lekker zijn. Eet dus geen sla, maar kortgestoomde peultjes, broccoli of spinazie met wat citroensap of sojasaus, plakken tomaat met balsamicoazijn en uitjes, of gekookte, koude bietjes met een saus van yoghurt, dille en mosterd. Allemaal vetvrij. En daarbij een mager stukje vis.

Tonijnbiefstuk met koude tomatensaus voor vier personen:

Ontvel en ontpit de tomaten. Snijd ze in zeer kleine blokjes. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en snijd de koriander fijn. Roer alles door elkaar, en breng op smaak met zout, peper, citroensap en rode peper. Rooster de tonijnbiefstukjes kort in een hete grillpan, of in een koekenpan met weinig olie. Ze moeten van binnen nog deels rauw blijven. Leg ze op de borden, en schep over elk biefstukje een lepel tomatenprut. Eet er rijst of een gepofte aardappel bij. Best lekker, als je even vergeet dat er entrecote met bearnaise en friet bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden