Olifanten moeten nog wachten op compromis

De CITES-conferentie in Den Haag over handel in bedreigde planten en dieren verloopt lauw. Weliswaar passeren op de veertiende bijeenkomst van de Convention on International Trade in Endangerd Species onder meer olifanten en hun ivoor, tijgers, berengal (voor medicijnen), haaien, paling en mahoniehout de revue – veel passie maakt...

Marieke Aarden

Woensdag leek een historische dag te worden. Minister Verburg van Landbouw organiseerde een ministeriële rondetafelconferentie, de eerste in de geschiedenis van CITES. Uit de 171 bij de conventie aangesloten landen waren 50 ministers ervoor naar Den Haag gereisd. ‘Om CITES hoger op de politieke agenda te krijgen’, lichtte Verburg toe op een persconferentie na de bijeenkomst. De minister kon de media niet veel wijzer maken.

CITES is een oud verdrag (1975) en mag wel wat moderner. Tegenwoordig gaat de verboden handel in bewerkt ivoor en in dieren via internet: anoniem en ongrijpbaar. De minister beloofde de providers te gaan bewerken.

Onderzoek van de natuurorganisatie Care for the Wild leert dat vanuit 15 Amerikaanse steden ruim 23 duizend stukken ivoor illegaal worden aangeboden op Ebay (vergelijkbaar met het Nederlandse marktplaats). Daarmee kennen de VS de grootste illegale ivoorhandel ter wereld.

Zoals op elke conferentie is ivoor een beladen onderwerp. Dinsdag leken de Afrikanen het eens te worden, maar toen de ministers hun compromis kenbaar maakten, wezen ambtenaren en natuurbeschermers hen terecht. Het broze compromis werd ingetrokken. De kans is klein dat er vrijdag voor de afloop van de conferentie nog een ander compromis wordt uitgebroed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden