Olievlekken, bliksemflitsen: dit weten we tot nu toe over de verdwenen vlucht QZ8501

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd met vlucht QZ8501 van AirAsia, die gisteren plotseling van de radar verdween boven de Javazee. Dit is wat we tot nu toe wél weten.

Beeld afp

- AirAsia vlucht 8501 was gisterochtend op weg van Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java, naar Singapore toen het 40 minuten na het opstijgen van de radar verdween.

- Aan boord waren 156 passagiers en 6 medewerkers van AirAsia. Onder hen waren 155 mensen uit Indonesië, 3 uit Zuid-Korea, 1 uit Singapore, 1 uit Maleisië, 1 uit Frankrijk en 1 uit Groot-Brittannië. Zes passagiers waren minderjarig en er was tevens een baby van een paar maanden oud aan boord.

- Het vliegtuig verdween van de radar boven de relatief ondiepe wateren bij Borneo in de Javazee.

- De weersomstandigheden waren ten tijde van de verdwijning ongunstig. Het toestel vloog door dichte buienwolken waaruit volgens weerbureaus ook bliksemflitsen kwamen.

Beeld afp

Geen noodsignaal

- Er is door de piloot geen noodsignaal gegeven. Wel verzocht hij de luchtverkeersleider om hoger te mogen vliegen om de dichte bewolking te kunnen vermijden. Hij wilde van tien naar 11,5 kilometer stijgen. Het was het laatste contact dat de bemanning met de luchtverkeersleiding heeft gehad.

- Een militair vliegtuig uit Singapore en drie schepen en drie vliegtuigen van het Maleisische leger hebben gisteren de directe omgeving doorzocht. Dat heeft geen concrete aanwijzingen opgeleverd over wat er met het vliegtuig is gebeurd. De zoektocht werd aan het begin van de avond stopgezet omdat het te donker werd.

- Vandaag is de zoektocht voortgezet met twaalf schepen, drie helikopters en vijf vliegtuigen uit Indonesië. Daarnaast helpen Singapore en Maleisië mee. Er zijn olievlekken binnen het zoekgebied gespot, maar die zouden niet van het vermiste toestel afkomstig zijn. Inmiddels is het weer donker en zijn de vliegtuigen en helikopters teruggekeerd.

- Morgen (dinsdag) wordt de zoekradius verbreed. De zuidelijke delen van de wateren langs de kust van het eiland Billiton (tussen Sumatra en Borneo) en de Indonesische provincie West-Kalimantan (op Borneo) worden ook bij het zoekgebied inbegrepen. Voor het eerst zal dus ook aan land worden gezocht.

Beeld afp

Verzekeraar

- AirAsia is indirect verzekerd via de Duitse verzekeraar Allianz. Dat bedrijf was ook verantwoordelijk herverzekering van Malaysia Airlines, de luchtvaartmaatschappij die in maart van dit jaar een toestel verloor dat boven de Indische Oceaan van de radar verdween en die eigenaar was van de boven Oekraïne neergestorte vlucht MH17. Volgens persbureau Reuters kan de uitkering van de verzekering oplopen tot in totaal meer dan 100 miljoen dollar.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden