Olies en banken tillen AEX over grens van 380 punten

Shell en ABN Amro hebben de Amsterdamse beurs vrijdag opgestuwd tot het hoogste punt in bijna drie jaar. Een terugval aan het slot van de handel hield de winst beperkt tot 0,35 procent of 1,32 punten....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Zwaargewicht Koninklijke Olie was bijna in zijn eentje al goed voor het doorbreken van de grens van 380 punten. Net als andere oliefondsen elders in Europa en op Wall Street kreeg de koers van Koninklijke Olie de wind pal in de rug dor de sterke stijging van de olieprijs.

Op de termijnmarkt steeg de prijs van een vat ruwe olie tot dik boven de 57 dollar. Het record van begin april van dit jaar van 58,28 dollar komt daarmee weer in zicht.

Koninklijke Olie steeg bijna 1,4 procent in koers tot 51,70 euro en was daarmee alleen al goed voor een stijging van de AEX met 0,8 punten. Meestal drukt een stijgende olieprijs de koersen van de andere fondsen in de index, maar daarvan was vrijdag geen sprake.

De financiële sector, met name ABN Amro, ING, Aegon en Fortis, waren samen ook goed voor bijna een punt winst voor de index. Beleggers keerden terug naar ABN Amro omdat de kansen voor de bank in het overnamegevecht om het Italiaanse Antonveneta met de dag kleiner worden. Beleggers zien de miljardenovername niet zitten.

Lodi, de rivaal van ABN Amro in Italië, zette vrijdag een belangrijke stap met de aankondiging van een grote claimemissie. De bank gaat 188 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. De emissie moet Lodi anderhalf miljard euro opleveren en is bedoeld om het concurrende bod van de Italianen deels te financieren. De koers van ABN Amro steeg 1 procent op dit nieuws tot net boven de 20 euro.

Met ABN Amro gingen ook verzekeraar Aegon (plus 0,4 procent op 10,74 euro), ING (plus 0,7 procent op 23,19 euro) en Fortis (plus 0,5 procent op 23,05 euro) mee omhoog .

Numico was een andere opvallende stijger. De producent van baby-en gezondheidsvoedsel heeft van de Italiaanse kartelautoriteiten toestemming gekregen om concurrent Mellin over te nemen. Numico moet daarvoor wel een prijs betalen. Het concern zal de prijzen van babyvoeding in Italië met 15 procent verlagen. Door de overname wordt Numico de tweede partij op de Italiaanse markt achter het Amerikaanse Heinz.

Beleggers waren goed te spreken over de inschatting van Numico dat de overname zeker voor eind juni zal worden afgerond, nu de toestemming van de kartelautoriteiten binnen is. De koers van Numico steeg met bijna 1,4 procent tot 31,61 euro.

Ondanks de goede stemming op de beurs waren er toch nog elf hoofdfondsen die vrijdag op de beurs een veer moesten laten. KPN was er een van. Het telecomconcern werd afgewaardeerd door analisten van de Deutsche Bank en daar houden beleggers niet van. KPN wist het verlies in de loop van de dag geheel in te lopen, maar moest in de slotfase van de handel toch weer 0,3 procent inleveren op 6,49 euro.

Onder de verliezers bevonden zich verder zwaargewichten als Unilever, Ahold en Philips, dat opnieuw ruim 1 procent van de koers moest prijsgeven na de sombere geluiden van topman Gerard Kleisterlee over de markt voor consumenten produkten eerder deze week. Philips eindigde op een slotkoers van 21,25 euro.

Op de lokale markt was het Arnhemse ingenieursbureau Arcadis, het vroegere Heidemij, de uitschieter. De koers steeg met ruim 4 procent tot 19,10 euro. Arcadis kan opnieuw meedingen naar contracten voor bodemsanering van verontreinigde Amerikaanse legerplaatsen. De Amerikaanse overheid heeft daarvoor in de komende vijf jaar 320 miljoen dollar uitgetrokken.

Ook de andere Europese effectenbeurzen hebben vrijdag de stijgende lijn van de afgelopen weken weten vast te houden. De winsten waren zelfs gemiddeld nog iets groter dan in Amsterdam. Frankfurt won 0,5 procent, Londen 0,6 procent en Parijs 0,9 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden