Olierijkdom brengt Falklands terug in de belangstelling

Argentinië wil greep op eilandengroep versterken...

Van onze correspondentGert-Jan van Teeffelen Gert-Jan van Teeffelen

LONDEN ‘We hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen om de bewoners van de Falkland-eilanden te beschermen.’ Met deze dreigende woorden reageerde de Britse premier Gordon Brown op een nieuwe poging van Argentinië om greep op de omstreden eilanden te krijgen.

De Argentijnse presidente Christina Kirchner verordonneerde dat zonder voorafgaande toestemming geen schepen meer door Argentijnse wateren naar de eilanden mogen. Het is de jongste stap in een oud conflict dat volgens sommigen opnieuw tekenen van escalatie begint te vertonen.

Op de Falklands – de Britse vlag wappert er sinds 1833 – wonen amper drieduizend zielen. De eilanden liggen honderden kilometers uit de kust. Toch raken de gemoederen snel verhit als het over de nietige archipel gaat.

Het is bijna 28 jaar geleden dat een Argentijnse bezettingsmacht werd verdreven nadat de Britse premier Margaret Thatcher had gedaan waarop bijna niemand in Buenos Aires had gerekend: een grote expeditiemacht uitzenden naar het overzeese gebiedsdeel, 13 duizend kilometer van huis.

Maar de Argentijnen hebben hun aanspraken op ‘Las Malvinas’ nooit opgegeven. Vorig jaar deponeerden ze achthonderd kilo aan documenten bij de VN.

Hierin claimden ze 1,7 miljoen kilometer oceaan rond de Falklands om ‘natuurlijke rijkdommen’ veilig te stellen. Het gaat om de olie die tien jaar geleden in de regio werd gevonden. Toen was de olieprijs laag, maar nu zien diverse bedrijven heil in de exploitatie.

Volgens optimistische schattingen gaat het om 60 miljard vaten, en als dat klopt worden de Falklands een steenrijk oliestaatje. Komende week arriveert een boorplatform bij de Falklands dat sinds november onderweg is vanuit Schotland. De eigenaren zeggen geen problemen met de Argentijnen te verwachten.

De populaire Britse pers heeft er echter alweer zin in. Miljoenen Britten werden donderdag wakker met de chocoladeletters van The Sun: ‘Task Force 2 – Marine Spoedt Zich Naar Falklands.’ Volgens de grootste krant van het land zullen drie schepen zich binnenkort melden bij de eilanden om de verdediging te versterken. Daaronder bevindt zich de HMS York, een met raketten bewapende jager.

Defensie haastte zich te ontkennen dat een nieuwe vloot onderweg is. Het ministerie wees er niettemin op dat er permanent marineschepen zijn gestationeerd in de regio. Op de Falklands zelf zijn nu zo’n 1.100 Britse militairen gelegerd, plus enkele gevechtsvliegtuigen en helikopters.

Ondanks al het tromgeroffel denken slechts weinigen dat een nieuw gewapend conflict dreigt. Bijna dertig jaar geleden was Argentinië een militaire dictatuur. De junta was destijds zeer impopulair; de invasie van de Falkland-Eilanden leek een ideale bliksemafleider.

Hetzelfde gold voor Thatcher, voor wie de zege haar politieke redding werd. In een overwinningsspeech hekelde ze degenen die dachten dat Groot-Brittannië niet langer die grootse natie was die ooit een kwart van de wereld bestuurde: ‘Well, they were wrong’.

Ook Kirchner en Brown kampen met binnenlandse perikelen, zodat cynici voorspellen dat ze de sentimenten rond het conflict kunnen aangrijpen om zichzelf nieuwe glans te geven. Maar alleen al financieel – de Britse staatskas is leeg – is een nieuwe oorlog het laatste dat Londen kan gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden