Olieramp Nigeria was gevolg van lokale schaarste

De olieramp in Zuid-Nigeria, die inmiddels aan ruim 700 mensen het leven heeft gekost, was het gevolg van sabotage door de lokale bevolking, die de olie op de zwarte markt wilde verkopen....

AFP

AFP

ITIWORO

Nigeria kampt, ondanks zijn status van olie-exporteur, intern met een brandstoftekort, waardoor de zwarte markt floreert. De bevolking beschuldigt de regering van corruptie en mismanagement. Duizenden mensen waren zondag afgekomen op de gratis olie uit de lekkende pijpleiding bij Warri.

Wat precies tot de enorme explosie heeft geleid, blijft vaag. Volgens sommige verklaringen hadden rivaliserende olietappers ruzie gekregen en dreigde een van hen de boel in brand te steken.

De Nigeriaanse leider generaal Abdusalami Abubakar bezocht gisteren de nog steeds brandende plek van de explosie. Hij verzocht de Nigerianen op hun hoede te zijn voor sabotage. 'U klaagt erover dat u gemarginaliseerd bent (door de centrale overheid)', zei hij. 'Maar u lost de problemen niet op door staatsbezit te vernielen.'

De generaal woonde de massabegrafenis bij van honderden slachtoffers. De meeste stoffelijke overschotten waren zodanig verminkt dat zij niet konden worden geïdentificeerd. Het aantal gewonden wordt geschat op duizend. Velen van hen zullen, zo wordt gevreesd, nog overlijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden