Olieramp blijft vooralsnog uit

Uit het gat in de bodem van de Golf van Mexico bij Louisiana komt geen nieuwe olie. De olievlek van 16 bij 16 kilometer drijft niet naar de kust....

Washington Er lekt geen nieuwe olie in de Golf van Mexico op de plaats waar deze week een olieplatform is gezonken. De milieuramp aan de kust van Louisiana waar milieugroeperingen voor vreesden, blijft daarmee vooralsnog uit.

Op zee ligt nu een lichte olievlek van 16 bij 16 kilometer, die niet naar de kust drijft. Die olie is vrijgekomen bij de explosie en de brand op het mobiele olieplatform Deepwater Horizon, afgelopen dinsdag. Daarbij raakten elf medewerkers vermist. Ze zijn vermoedelijk omgekomen.

De kustwacht vreesde dat per dag 1,27 miljoen liter olie uit de bron zou kunnen lekken. Vooral wanneer de olie de kust van Louisiana zou bereiken, 68 kilometer verderop, zou dat milieu en dieren ernstig schaden. Een complicatie was dat de Deepwater Horizon was gezonken op het gat, wat dempen moeilijker maakt.

BP, het Britse oliebedrijf dat het platform exploiteerde, rukte uit met een vloot van 32 schoonmaakschepen. Daarnaast stuurde een gespecialiseerd bedrijf schepen, vliegtuigen en een onderwaterscherm. ‘We zijn vastbesloten alles te doen wat we kunnen om het olielek te dempen’, zei BP-topman Tony Hayward donderdag.

Maar vrijdagochtend kwam de kustwacht met een geruststellende mededeling: ‘We hebben kunnen vaststellen dat er niets uit de bron vloeit.’ Verschillende crews houden de ingang van de bron in de gaten met camera’s op onderwaterrobots. Landry zegt dat alles gereed is mocht het toch misgaan.

In de Golf van Mexico vindt eenderde van de Amerikaanse oliewinning plaats. Platforms vinden steeds nieuwe voorraden op grote diepte. Maar juist over de milieugevaren van het boren in zee woedt in de VS een politieke strijd. De Republikeinen zijn (met de verkiezingsleus ‘drill, baby, drill’) voor de exploitatie van de kustwateren, de Democraten zijn tegen.

Maar president Obama zette kort geleden een stap in de richting van zijn tegenstanders door het boormoratorium deels op te heffen. Daardoor kan nu voor het eerst worden geboord voor de Atlantische kust (van Delaware tot halverwege Florida), in het oosten van de Golf van Mexico en ten noorden van Alaska.

Gevraagd of Obama nu spijt heeft, antwoordde zijn woordvoerder vrijdag van niet. Maar in de kuststaten, waar wordt gevreesd voor milieurampen, gaf het ongeluk tegenstanders nieuwe munitie. Oliebedrijven beweren immers altijd dat grote olievlekken tot het verleden behoren.

‘De tragedie voor de kust van Louisiana toont dat we veel meer harde vragen moeten stellen aan de olie-industrie’, zei Bill Nelson, een Democratische senator uit Florida.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden