Olieprijs tuimelt naar 90 dollar

AMSTERDAM - De olieprijs is de laatste drie maanden flink gedaald. De prijs van een vat ruwe Brentolie, een van de twee toonaangevende oliesoorten, zakte vrijdag tot onder de grens van 90 dollar, het laagste niveau in anderhalf jaar. Tijdens het hoogtepunt in maart passeerde de olieprijs nog even de prijs van 126 dollar per vat.


Dat betekent een prijsdaling van meer dan 37 dollar in pakweg drie maanden. Aan het begin van de handelsdag bereikte de Brentolie met 88,91 dollar zijn laagste prijs; aan het begin van de avond liep die weer op tot 91,02 dollar.


Reden voor de daling is dat het aanbod hoog is in verhouding tot de vraag naar olie, zegt Friso Rengers, analist bij het ING Investment Office. 'Het aanbod op korte termijn overtreft de vraag. Dat blijkt uit de voorraden: als je meer binnenkrijgt dan dat je opmaakt, groeien de voorraden.'


De olieprijs was de afgelopen maanden hoog, doordat Iran begin dit jaar aankondigde de olietoevoer naar Engelse en Franse bedrijven te sluiten. Hoewel deze bedrijven maar voor een betrekkelijk klein deel afhankelijk zijn van Iraanse olie, was vooral het psychologische effect aanleiding voor een prijsstijging.


'De angst bestond dat de boycot een prijsverhogend effect zou hebben', aldus Rengers. 'Dat bleek uiteindelijk mee te vallen.' Oorzaak daarvoor is ook dat olielanden als Saoedi-Arabië in mei bereid bleken hun productie verder te verhogen, met als doel de hoge prijs te laten dalen.


Ook de dalende vraag is van invloed op de olieprijs. Die daling is mede het gevolg van de tegenvallende groei in China en de financiële crisis in Europa, stelt Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme en hoogleraar energiemanagement.


Ook in de Verenigde Staten neemt de vraag naar olie af, mede door de door president Obama ingevoerde strengere normen voor benzineverbruik door auto's. 'Die efficiëntieslag begint steeds meer een verschil te maken', aldus Van der Linde. Het effect is in de VS des te sterker aangezien de eigen productie toeneemt.


De grens van 90 dollar is niet alleen een symbolische, zegt Van der Linde. 'Olielanden baseren hun begroting voor een groot deel op olie-inkomsten. Kom je onder de prijs van 90 dollar, dan bereik je de grens dat een aantal producerende landen hun uitgaven niet langer kunnen bekostigen.'


De prijs blijft naar verwachting niet lang onder de 90 dollar, denkt Van der Linde. 'Zo'n lage prijs is voor landen misschien een reden om wat minder te produceren.' Het verminderen van de productie leidt tot een stijgende prijs.


Een relatief lage olieprijs heeft zijn weerslag op de benzineprijs. Uit cijfers van United Consumers blijkt dat de gemiddelde adviesprijs voor benzine sinds half april met 12 cent per liter daalde, terwijl diesel 9 cent per liter goedkoper werd.


Toch is deze prijsverlaging verhoudingsgewijs veel minder dan die bij olie. Daarvoor zijn volgens ING-analist Rengers twee redenen. 'Ten eerste zit er altijd een vertraging tussen die prijzen, want de benzine van nu is al eerder geproduceerd. Daarnaast is de benzineprijs niet alleen afhankelijk van de olieprijs, maar bestaat hij ook voor bijna 60 procent uit belastingen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden