'Olieprijs daalt naar 10 dollar'

De organisatie van olieproducerende landen moet de olieproductie volgend jaar drastisch verlagen om te voorkomen dat de olieprijs instort. Dit advies geeft het gezaghebbende Londense Centre for Global Energy aan de OPEC in zijn maandelijkse olierapport dat maandag verscheen....

Van onze verslaggever

Als de OPEC de productie niet beperkt, voorspelt het instituut, dan daalt de olieprijs naar de recorddiepten van 1998 toen een vat olie 10 dollar opbracht. De voorspelling komt op het moment dat voor een vat Noordzee Brent 33,56 dollar betaald wordt; een record sinds de golfoorlog van tien jaar geleden. De OPEC voorspelde kortgeleden een oliecrisis. Tegelijkertijd protesteren nog steeds her en der in Europa vrachtwagenchauffeurs tegen de hoge dieselprijzen.

Deze protesten zijn een tijdelijk fenomeen en met de oliecrisis zal het zo'n vaart niet lopen, zo mag afgeleid worden uit de voorspellingen van het Londense olieinstituut.

De daling van de olieprijs zal nog wel even op zich laten wachten. Het Britse energiecentrum stelt dat het de OPEC dit jaar niet meer zal lukken om de productie zo op te voeren dat de olieprijs daalt. 'De OPEC produceert nu al meer dan de productiecapaciteit', schrijven zij.

Het Londense bureau stelt ook dat de aanvoer van ruwe olie op dit moment het probleem niet meer is. De wereldwijde olietankervloot wordt inmiddels op volle capaciteit gebruikt. De aanvoer van olie naar olieraffinaderijen bevindt zich op recordniveau. Het knelpunt in de olietoevoer is de capaciteit van de raffinaderijen. Deze is niet genoeg om aan de vraag naar allerlei olieproducten te voldoen. Vooral aan stookolie is een groot tekort op de Amerikaanse markt.

De raffinaderijen zetten volgens de Britten echter alles op alles om zo veel mogelijk van deze stook olie te produceren. Voor deze winter komen de inspanningen te laat. Het klimaat in de Verenigde Staten bepaalt daarom het lot van de oliemarkt tijdens deze winter.

Bij een strenge winter blijft de olieprijs ook volgend jaar op niveau, zo voorspellen de Britten. Mocht Amerika dit jaar een zachte winter krijgen, dan zit de OPEC volgend jaar met een enorme overcapaciteit. Bij een 'normale winter' moet de OPEC de olieproductie begin volgend jaar al met 6 procent of 1,8 miljoen vaten per dag terugbrengen om de olieprijs in de buurt van de 25 dollar per vat te houden. Bij een zachte winter zal de productie nog veel verder terug moeten.

Bij een normale winter zal de OPEC volgend jaar moeten bewijzen of het haar leden in de hand heeft. De angst voor de macht van de OPEC zit er bij internationale organisaties echter goed in. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zegt dat de olie-importerende landen dit jaar 140 miljard dollar meer betalen voor hun olie dan vorig jaar. De berekeningen van het IMF staan in de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse rapport over de vooruitzichten voor de wereldeconomie, dat vandaag wordt gepubliceerd. De Duitse editie van de Britse zakenkrant Financial Times publiceerde daar echter gisteren al uit. De 140 miljard dollar extra komt overeen met 0,4 procent van het bruto binnenlands product van de landen die olie moeten invoeren.

Bij zijn berekening is het IMF ervan uitgegaan dat de olieprijs 32 dollar per vat (159 liter) blijft. Het fonds sluit niet uit dat de prijs de komende maanden verder oploopt. Of dat gebeurt is afhankelijk van het weer in de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden