'Olielek VS veel groter dan gemeld'

Het olielek in de Golf van Mexico is ongeveer veertien keer groter dan de schatting van BP.

ANP

Dat stelden wetenschappers vrijdag, die een door het olieconcern vrijgegeven video van het lek hebben geanalyseerd. Dat meldden Amerikaanse media.

800.000 liter per dag

Tot dusverre meldden BP en de Amerikaanse kustwacht dat circa 800.000 liter per dag uit het lek stroomt. Wetenschappers schatten de hoeveelheid echter op grofweg 11 miljoen liter per dag. Daardoor zou deze olieramp de ramp met de Exxon Valdez in 1989 doen verbleken. BP ontkent de beweringen.

BP-baas Tony Hayward zei vrijdag bovendien dat het olielek als relatief klein moet worden beschouwd als je het afzet tegen het totale watervolume. Hij zei verder tegen de Britse krant The Times dat hij haatmail heeft ontvangen, nieuws over de ramp op tv of in kranten mijdt en dat hij ‘s nachts slecht slaapt. De ramp heeft het concern tot nu toe al zeker 450 miljoen euro gekost.

Klokkenluider

Ondertussen heeft de eerste klokkenluider al van zich laten horen. Een man die jarenlang werkte op booreilanden van BP in Alaska heeft in Amerikaanse media verklaard dat hij ten minste honderd keer gezien heeft hoe er gerommeld werd met tests met de blow-out preventer, die de bron had moeten afsluiten enkele uren voordat een explosie op het booreiland in de Golf van Mexico plaatsvond.

Ook heeft een federale onderzoekscommissie laten weten dat de blow-out preventer kort voor de bewuste explosie op 20 april niet door een test is gekomen. Ook zat er een lek in het cruciale hydraulisch systeem en zou er methaangas en mogelijk andere gassen in de bron hebben kunnen lopen door een breuk.

Ondertussen probeert BP een soort koepel over het lek te plaatsen om de oliestroom te stoppen. De Amerikaanse president Barack Obama vergadert met topadviseurs over de volgende te nemen stap om de olieramp te bestrijden.

Het zinkende boorplatform Deepwater Horizon op 21 april. (AP) Beeld
Het zinkende boorplatform Deepwater Horizon op 21 april. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden