'Olielek heeft impact aanslag 11 september'

amsterdam De Amerikaanse president Barack Obama vergelijkt de olieramp in de Golf van Mexico met de terroristische aanslagen van 11 september 2001....

Van onze buitenlandredactie

De olieramp bewijst dat het tijd is ‘de overgang te maken naar nieuwe energiebronnen’, volgens de president. ‘Het dwingt ons ons milieu- en energiebeleid te heroverwegen.’ Het zal ‘ons denken de komende jaren bepalen’. Hij beloofde zich te zullen inspannen voor ‘een op de toekomst gericht, visionair energiebeleid, dat zo lang afwezig is geweest’.

De werkweek van Obama staat in het teken van de olieramp. Maandag is hij voor de vierde keer naar het getroffen gebied afgereisd. Hij kwam aan in Mississippi en zou daarna naar Alabama en Florida gaan. Vanavond houdt hij een televisietoespraak die geheel gewijd zal zijn aan de olievervuiling in de Golf van Mexico.

Woensdag zal de president voor het eerst direct crisisoverleg voeren met de top van het olieconcern BP, hoofdverantwoordelijke voor het lek. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben laten weten dat Obama overweegt de regie bij de bestrijding van de olieramp helemaal van het Britse olieconcern over te nemen.

BP stemde maandag in met een verzoek van de Amerikaanse overheid ‘zijn inspanningen om de olie op te vangen te vergroten’. BP wil via een tweede route proberen olie op te vangen uit de lekkende put.

Het idee is daarvoor de leiding te gebruiken die twee weken geleden werd aangesloten op de blow-out preventer op de zeebodem, bij een poging de put te dempen met modder en cement. Nu wil BP via dezelfde buis de olie naar boven laten stromen. Het concern wil daar over enkele dagen mee beginnen, als een met een brander uitgerust vaartuig ter plaatse is.

Aan boord van dat schip zal zowel de olie als het aardgas dat zo omhoog komt, worden verbrand. Tot dusver werd alleen het gas afgefakkeld.

economie Pagina 24

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden