Olielek groter; Obama woedend

amsterdam Het olielek in de Golf van Mexico blijkt weer groter dan gedacht. De baas van de Amerikaanse kustwacht zei dat vanaf volgende week dagelijks 28 duizend vaten olie zullen worden opgevangen....

Van onze verslaggever Michael Persson

Woensdag zat BP op een niveau van 15 duizend vaten opgevangen olie, zei Thad Allen, de kustwachtadmiraal die de operatie coördineert. Om die hoeveelheid te verhogen, is een extra tanker nodig die de olie kan afvoeren. Die is nog onderweg vanuit de Noordzee.

Het nieuwe richtgetal (28 duizend) is opmerkelijk. Oliemaatschappij BP hield eerst vast aan 1.000, toen aan 5.000, en vervolgens aan 19 duizend vaten wegstromende olie per dag.

Hoe groot het lek nu is, is nog steeds onduidelijk. Allen zei niet hoeveel olie er níet opgevangen wordt. Nieuwe schattingen worden volgende week verwacht.

Doordat de geknikte oliepijp waardoor de olie eerst stroomde, is weggeknipt om de opvangkap te kunnen plaatsen, is de stroom wel 4 tot 5 procent groter geworden, zei minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar woensdag.

BP blijft de gevolgen van de ramp bagatelliseren. Nadat federale oceaanonderzoekers dinsdag het bestaan hadden bevestigd van onderzeese oliewolken, zei operationeel directeur Doug Suttles van BP woensdag op televisiezender ABC dat er ‘geen significante concentratie olie onder het zeeoppervlak was aangetroffen’.

In Washington verhardde de retoriek tegen BP. President Obama zei dat hij bestuursvoorzitter Tony Hayward zou hebben ontslagen als deze voor hem had gewerkt. De voortdurende relativeringen van het lek zitten hem zeer hoog.

In reactie op de harde woorden dumpten aandeelhouders van BP woensdag weer massaal hun stukken. De koers daalde in New York met bijna 16 procent, na een daling van 6 procent op dinsdag.

Zij zijn bang dat BP onder druk van de Amerikanen geen dividend zal uitkeren. Veel Amerikaanse politici vinden dat dat geld moet worden gereserveerd voor de claims en schadevergoedingen die het bedrijf te wachten staan.

Tegelijkertijd maakte het kabinet-Obama duidelijk dat het moratorium op olieboringen voor de Amerikaanse kust ‘een druk op de pauzeknop is, niet op de stopknop’.

Verantwoordelijk minister Salazar wilde daarmee zorgen wegnemen over de economie in staten als Louisiana. Die draait voor een groot deel op de olie-industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden