Olieboringen Alaska stap dichterbij

Shell wil deze zomer beginnen met boren naar olie in de Noordelijke IJszee boven Alaska. Vrijdag kwam het oliebedrijf een stap verder door een rechtszaak van milieu-activisten te winnen. Maar president Obama kan de vergunning nog altijd intrekken na de olieramp in de Golf van Mexico.

Van onze correspondent Philippe Remarque

Shell wil drie proefboringen verrichten ten noorden van Alaska, in de Tsjoektsji- en de Beaufortzee. Naar schatting bevat het gebied bijna 27 miljard vaten olie, de laatste grote Amerikaanse olievoorraad.

Boorvergunning

Shell kreeg vorig jaar een boorvergunning van de regering-Obama. Maar sindsdien hebben tegenstanders een reeks rechtszaken aangespannen. Milieuorganisaties stellen dat het boren in ijs, duisternis en harde stormen niet veilig is en het milieu vervuilt. De inwoners aan de kust vrezen voor het effect op de walvisvaart.

Maar gisteren besloot een hof van beroep dat de vergunning terecht was afgegeven.

Milieuactivisten reageerden teleurgesteld. De ontploffing van de Deepwater Horizon heeft aangetoond dat BP niet voldoende is toegerust voor een olieramp, zei Chris Kenz van Oceana. ‘Shell zal nog veel minder middelen hebben om een ongeluk in de Noordelijke IJszee aan te pakken.’

De olieramp kan Shell nog dwarsbomen. De regering-Obama wil de uiteindelijke boorvergunning pas afgeven na een uitgebreid onderzoek naar de Deepwater Horizon.

Slordige wijze

Er wordt steeds meer bekend over de slordige wijze waarop de veiligheidsinstrumenten waren geïnstalleerd. Ook blijkt de toezichthouder van de regering ernstig te hebben verzaakt. President Obama voer vrijdag nog boos uit tegen de bedrijven die de olieramp hebben veroorzaakt en beloofde een complete reorganisatie van de toezichthouder.

Obama herhaalde dat er een moratorium op nieuwe boorvergunningen geldt. Maar hij noemde Shell en Alaska niet. Donderdag bleek uit een enquête dat een meerderheid van de Amerikanen naar olie wil blijven boren, ondanks de milieurisico’s.

Een zeeotter in een baai bij Whittier, Alaska. Milieuorganisaties stellen dat naar olie boren in ijs, duisternis en harde stormen niet veilig is en het milieu vervuilt. De kustbewoners vrezen voor het effect op de walvisvaart. (AFP) Beeld
Een zeeotter in een baai bij Whittier, Alaska. Milieuorganisaties stellen dat naar olie boren in ijs, duisternis en harde stormen niet veilig is en het milieu vervuilt. De kustbewoners vrezen voor het effect op de walvisvaart. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden