Oliebol nog vaak 'een zak vette bagger'

Hollandse Gebakkraam Verwijk in Gouda zal de komende dagen wel overuren draaien. Het Algemeen Dagblad heeft de oliebollenbakker uitgeroepen tot de beste van Nederland....

Lotte Stegeman

Eigenaren Fred en Lida van Angeren-Verwijk kunnen hun geluk niet op. Vorig jaar stonden ze ook bovenaan een lijst, maar dan wel de verkeerde. Ze waren toen met een 5,5 de minst slechte onder de oliebollenbakkers die onder de maat hadden gepresteerd.

Algemeen Dagblad organiseerde de verkiezing dit jaar voor de twaalfde keer. Ieder jaar kunnen lezers adressen opgeven voor de test. Dit keer waren het er 214. Hiervan werden er 78 bezocht, verspreid over heel Nederland. Per kraam werden door het testpanel twintig tot vijfentwintig bollen ingeslagen, in totaal 1623 stuks, voor 850 euro.

De bollen werden gewogen en gefotografeerd door het Centrum voor Smaakonderzoek. Vervolgens onderwierp een consumentenpanel van acht personen ze aan een smaaktest. Voor een van de panelleden eindigde het testen in een braakfestijn.

Een expert beoordeelde de bollen nog op vaktechnische aspecten. Aan de hand hiervan werd een cijfer vastgesteld. Als laatste gingen de oliebollen naar het laboratiorium LabCo, waar gekeken is of de deegballen aan warenwettelijke eisen voldoen. Wanneer dat niet het geval was, kregen ze prompt een nul.

Opvallend is dat er door de jaren heen regelmatig bollenbakkers uit omgeving Rotterdam - vestigingsplaats van Algemeen Dagblad - in de top drie prijken. Niet vreemd, aangezien de meeste lezers zich in Rotterdam en omstreken bevinden. Toch streeft de krant ernaar een representatief gedeelte van Nederland te onderzoeken, want ook in andere delen van het land zijn baktalenten en rampenbakkers te vinden. Dit jaar stond bakker Van Voorthuizen uit Lunteren op nummer drie, en eindigde een bakker uit Tilburg met een nul onderaan de lijst. Vorig jaar sierden Coevorden en Gorinchem na Rotterdam de top drie. In 1996 en 1997 was het een Limburger die als beste bakker te boek stond.

De Hollandse bollen waren beter van kwaliteit dan de voorgaande jaren. Toch is het panel nog lang niet tevreden. 'Bij zes van de tien adressen krijgt de klant nog steeds een zak (vette) bagger mee', aldus Algemeen Dagblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden