Olie raffineren voor Afrika, ook dat is Nederlandse export

Wat? Aardolie. Waarnaartoe? Afrika.

Beeld thinkstock

Wij exporteren steeds meer Noorse olie naar Senegal? Hoe zit dat?

De economische groei die veel Afrikaanse landen de afgelopen jaren doormaken, betekent voor andere landen: groeiende afzetmarkten. Nederland als belangrijk exportland profiteert als eerste van deze ontwikkelingen. Het aandeel van de export naar Afrika steeg de afgelopen zes jaar tot 3,3 procent, goed voor een exportwaarde van 14,2 miljard euro. Daarmee is het continent in waarde al belangrijker dan 'buurland' Spanje, zo constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS) onlangs.

Goed voor de Nederlandse economie dus?

Zeker. De Nederlandse export gaat steeds meer naar landen buiten de Europese Unie. Terwijl de meeste EU-landen al jaren kwakkelen, laten veel Afrikaanse landen juist groeicijfers van boven de 5 procent zien. Inmiddels liggen negen van de belangrijkste twintig groeilanden ter wereld volgens het CBS in Afrika. Tot de top-5 behoren Togo, Ghana en Senegal. Naar deze landen werd voor bijna 2,8 miljard euro geëxporteerd.

En dat is dus vooral olie?

Inderdaad. Die drie landen importeerden samen voor ruim 2,3 miljard geraffineerde olie uit Nederland. Als belangrijkste importeur van ruwe aardolie profiteert Nederland van de stijgende vraag naar geraffineerde olieproducten uit opkomende landen als die in West-Afrika. In veel Afrikaanse landen wordt wel olie gewonnen, maar er vindt nauwelijks raffinage plaats. Veel aardolie wordt daarom geraffineerd in andere landen en dan weer ingevoerd voor eigen gebruik. Vorig jaar importeerde Nederland voor 36 miljard euro aan ruwe aardolie, een groei van 13 procent ten opzichte van zes jaar eerder.

En die olie komt uit Noorwegen?

Nou ja, niet precies. De verhoudingen zijn fors veranderd. Werd in 2008 nog eenderde van de ruwe aardolie uit Rusland geïmporteerd, nu is dat nog maar een kwart. De import uit Rusland daalde vorig jaar maar liefst met 17 procent als gevolg van de politieke spanningen. De afgelopen jaren kwam minder olie uit landen als Koeweit en Saoedi-Arabië, maar meer uit Nigeria, Irak, het Verenigd Koninkrijk en vooral Noorwegen. Dat land zag de export naar Nederland in de afgelopen jaar verdrievoudigen tot ruim eenvijfde van het totale volume.

Hoe nu verder?

De handel zal naar verwachting alleen maar verder toenemen. Vorig jaar sloten de EU en Ecowas, een samenwerkingsverband van vijftien West-Afrikaanse landen, na dertien jaar eindelijk een akkoord (EPA) over het verder wegnemen van handelsbelemmeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden