Olie gaat in en computers gaan uit de portefeuille

De nakende oliecrisis zorgt voor een opmerkelijke wending in de beleggingsstrategieën. De olie-industrie als oervorm van oude economie mag plots in geen enkele beleggingsportefeuille meer ontbreken....

De klappen voor de computerindustrie werkten harder door in de indices dan de stijging van de olie-aandelen. Uiteraard verloor de technologie-index Nasdaq. Dat is bij uitstek het tuintje van de computerindustrie. De Nasdaq sloot 2,07 procent of 82,16 punten lager op 3896,25. De breed samengestelde Dow Jones-index verloor slechts 0,22 procent of 25,16 punten op 11.195,49.

In de aandelenhandel in New York stegen de oliefondsen fors. Koninklijke Olie, Exxon-Mobil en Texaco hoorden bij de grote stijgers. 'De markt had een forsere productieverhoging verwacht dan de verhoging die de olieproducerende landen nu aankondigen', aldus een vermogensbeheerder tegenover persbureau Bloomberg. Koninklijke Olie steeg tussentijds 1,94 dollar naar 64,13. Exxon-Mobil won 1,75 op 85,25 en Texaco werd 0,94 duurder op 54,81. De Standard & Poor's index voor olie-aandelen is sinds een dieptepunt op 25 juli met 13 procent gestegen.

Computeraandelen staan daarentegen onder druk. IBM verloor 4,75 dollar op 124,75 nadat een analist van Goldman Sachs de verwachting voor de winststijging in het derde en vierde kwartaal naar beneden had bijgesteld. De analist wijt dat aan de zwakke euro.

Hewlett-Packard, na IBM de tweede grote computerfabrikant, zakte tussentijds ruim 4 dollar weg naar 116,94. Aanleiding is de bevestiging van het bericht dat het bedrijf het adviesbedrijf van PricewaterhouseCoopers wil overnemen. De overname à 18 miljard dollar zou in aandelen worden betaald.

De klappen voor IBM en Hewlett-Packard werkten door in de Dow Jones en in de koersen van andere technologiebedrijven. Cisco, één van de meest verhandelde aandelen, zakte 1 dollar naar 62,88. Oracle verloor 2 dolar op 84,56 en Sun Micro gaf 3,19 prijs op 117,56.

De supermarktketen Wal-Mart kreeg de schijnwerpers op zich door een koppaanbeveling van Banc of America. 'We bevelen posities aan voordat deze eerste klas detaillist in de algemene belangstelling komt te staan', aldus de analist. Hij verwacht dit jaar 16 procent winststijging en vervolgens jaarlijks winstsprongen tussen 15 en 17 procent. Als dat lukt, komt Wal-Mart vanzelf in de algemene belangstelling. Wal-Mart schoot nu alvast 2,38 dollar omhoog naar 54,50 en was de snelste stijger in de Dow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.