Oldeberkoop zweeft tussen hoop en vrees

Iemand heeft haar in de auto van haar ontvoerder zien zitten. Er wordt gebeden in de kerk en gezocht in de bosrijke omgeving....

Ongeveer tweehonderd waxinelichtjes staan dinsdagavond te branden voor een groot bakstenen kruis in de Pauluskerk in het Friese Gorredijk. Elke bezoeker van de mis heeft er eentje aangestoken voor Lusanne van der Gun uit het nabijgelegen Oldeberkoop, die sinds twee dagen wordt vermist. 'Moge al het goede dat hiervan uit gaat het kwade verdrijven', spreekt voorgangster Marie Tiesinga.

Het is een bijeenkomst met familie, klasgenoten en andere meelevenden om 'na te denken, te delen, te hopen en te troosten', zegt Tiesinga. Gehuild wordt er ook, hier en daar. God mag tijdens deze dienst het verzoek krijgen om Lusanne veilig en ongedeerd thuis te brengen, de voortekenen lijken ongunstig.

Lusanne is maandagochtend, toen ze met de fiets op weg was naar groep 7 van basisschool de Tjongeling, bij een onbekende man in de auto gestapt. De politie Friesland heeft tussen twee- en driehonderd tips gekregen. 'Daar zitten serieuze tussen', zegt een woordvoerder van de politie. 'Sommige mensen hebben de auto met de man en het meisje gezien, anderen hebben alleen het meisje herkend.'

Ook is de politie al twee dagen bezig Oldeberkoop en het omliggende, bosrijke gebied uit te kammen. Niettemin is nog geen spoor van Lusanne aangetroffen. Tegen de boom waar zij haar fiets aan de Wolvegasterweg achterliet, staat nu een bosje rode rozen met één witte ertussen. Van haar ouders, twee broertjes en zusje. 'Lusanne, kom alsjeblieft gauw weer thuis!', hebben ze op een kaartje geschreven.

Directeur Jelke Nijboer van de Tjongeling heeft Lusannes ouders vlak na de verdwijning van hun dochter uitgebreid gesproken: 'Dat ging van onmacht naar woede en alles ertussenin, dat kun je wel nagaan.'

Maandagavond konden andere ouders voor nazorg op school terecht. En gistermiddag opende Slachtofferhulp de deuren van sociaal-cultureel centrum de Blughut voor koffiedrinken en praten.

Oldeberkoop is ongerust en bang. Hoe kon het dat een 11-jarig meisje, dat ongetwijfeld vaak is gewaarschuwd door haar ouders, tóch in de auto stapte bij een wildvreemde kerel? En hoe kon dat gebeuren in dit kalme dorp van elfhonderd inwoners, waar een middeleeuws kerkje, de Meermarkt, Bakker Verloop en veel bomen het beeld bepalen?

'De politie heeft tegen de ouders gezegd dat zij er niets aan kunnen doen', zegt Nijboer. 'Dit soort mensen weet precies hoe ze een kind zover krijgen dat het meegaat.'

Menig Oldeberkoper vertelt het verhaal dat de ontvoerder tegen Lusanne heeft gezegd dat er iets mis was met haar fiets. Hij zou haar wel naar school brengen, het vriendinnetje dat met haar meefietste, mocht doorrijden.

Mien Dijkstra uit Oldeberkoop zag Lusanne in de auto van de onbekende man zitten toen zij naar haar werk ging. Ze had geen vermoeden van wat er aan de hand was: 'De fiets stond tegen de boom, ik dacht: ze is gevallen.' Lusanne leek ontspannen naast de chauffeur te zitten, zag ze. Afschuwelijk voelt Mien Dijkstra zich nu hierover. 'Ik heb het gevoel: ik had er iets aan kunnen doen. Maar achteraf is het makkelijk praten.'

Het nieuws over Lusannes verdwijning is als een bom in het dorp gevallen, zegt Kees Faber van café-restaurant 't Wapen. De Fabers hebben drie kinderen die afgelopen zomer overal in Europa hebben gezeten. 'En op tweehonderd meter afstand gebeurt dít', zegt Faber.

Helemaal eng werd het toen maandagavond overal in Oldeberkoop de straatverlichting uitviel, vertelt Henk Bouwhuis, die met zijn vrouw tegenover de plek des onheils woont. 'Het was aardedonker buiten', zegt Bouwhuis. 'Met wat hier is gebeurd in het achterhoofd: het was spookachtig.'

Ze hebben maandagochtend half negen vanuit hun huis nog naar twee dorpsgenoten op straat gezwaaid. Lusanne was toen net weg. Bij de kaasboerderij van de familie Van der Gun staat nu een zwart bord met de tekst: 'Wegens omstandigheden gesloten.' In de tuin springt niemand op de trampoline, een witte stier snuift roerloos. En Marie Tiesinga bidt tot God of hij nog één keer een wonder wil laten gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden