Olde Riekerink alsnog weg als hoofd van de Ajax-opleiding

Met het vertrek van Jan Olde Riekerink, wiens contract voortijdig wordt beëindigd, maakt de nieuwe Ajax-leiding de weg vrij voor voltooiing van haar vernieuwingsplannen. De Amsterdamse club maakte woensdag bekend dat Olde Riekerink, hoofd jeugdopleiding, met ingang van volgende maand opstapt. Hij is de derde beleidsmaker die gedwongen wordt zijn biezen te pakken.

JUNGMANN

AMSTERDAM - Zijn functie zal in de nieuwe organisatie vermoedelijk verdwijnen, maar zeker is dat nog niet. De verantwoordelijkheid op sportcomplex De Toekomst komt te liggen bij de oud-spelers Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Frank de Boer. De eerste twee werden door Johan Cruijff naar voren geschoven als degenen die de nieuwe aanpak gestalte moeten geven. Ze doen dat in samenspraak met de huidige hoofdtrainer De Boer.

De gebrekkige aanwas van spelers uit de eigen school was de kern van de revolutie die Cruijff in de loop van dit jaar in gang zette. Onder zijn naam werd een rapport uitgebracht waarin die kritiek werd verwoord. Er zou te weinig aandacht zijn voor de individuele ontwikkeling van spelers en de afzonderlijke jeugdelftallen zouden als los zand aan elkaar hangen. Daardoor dreigde Ajax zijn herkenbare stijl te verliezen.

Voorzitter Uri Coronel en directeur Rik van den Boog, die eerder al het veld ruimden bij Ajax, verzetten zich tegen het opgeroepen beeld. Ze wezen naar de internationals Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart als voldragen vruchten van eigen bodem. Ook het huidige elftal genoot grotendeels zijn opleiding bij Ajax. Maar Cruijff cs brengen daar tegenin dat De Toekomst al lang geen aanvallers van formaat meer oplevert.

De 48-jarige Olde Riekerink was van meet af aan mikpunt van kritiek, ook intern. Het hoofd jeugdopleiding werd door ouders en spelers een kille houding verweten. Hij zou slecht benaderbaar zijn. Jan Olde Riekerink, die als voetballer bij Sparta speelde, trad in 1995 bij Ajax in dienst. Na een paar jaar elders te hebben gewerkt, keerde hij in 2007 terug als hoofdverantwoordelijke op De Toekomst. Tot op het laatst heeft Olde Riekerink aan zijn functie vastgehouden. Vorige maand nog zei hij in de Volkskrant ook onder het nieuwe regime van Johan Cruijff voor zichzelf een toekomst te zien.

Niettemin is nu 'in gezamenlijkheid' besloten een punt te zetten achter de samenwerking. Aanvankelijk was er nog sprake van dat Jan Olde Riekerink een functie zou krijgen bij de Zuid-Afrikaanse satellietclub Ajax Cape Town. In een reactie zegt Olde Riekerink niet te kunnen werken in een sfeer waarin het vertrouwen ontbreekt.

Volgens Ajax is Olde Riekerink de enige van het technisch kader die verdwijnt. Destijds werden door Cruijff cs een aantal coaches met naam genoemd, van wie het functioneren te wensen overliet. Omdat alle contracten doorlopend zijn, wordt het allicht te begrotelijk om op grote schaal schoon schip te maken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden