'Old boys' moeten bijbanen tellen

Commissarissen en bestuurders moeten binnenkort punten gaan tellen om te bepalen of ze er nog een nevenfunctie bij kunnen nemen. Dat is het gevolg van een door de SP bedachte wet voor beter toezicht door het aantal bijbanen per persoon te beperken. Pogingen van VVD en CDA om de gevolgen van de wet te verzachten, lijken op niets uit te lopen, waardoor commissarissen knarsetandend moeten accepteren dat ze nieuwe functies mogelijk moeten weigeren.

AMSTERDAM - De wet-Irrgang om het aantal bijbanen te beperken vertoont grote gaten, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Volkskrant. Grote zelfstandige bestuursorganen als TNO of het UWV vallen er niet onder, net als coöperaties als de Rabobank en 'onderlinge' verzekeraars als CZ. Zo kunnen bestuurders met veel of zware bijbanen als Gerard Kleisterlee (ex-Philips) of PvdA-senator Marleen Barth toch nieuwe nevenfuncties aannemen. Bedrijven tellen wel mee, waardoor bijvoorbeeld Shell-commissaris Jeroen van der Veer al aan zijn punten zit. Van der Veer meldt een toezichtsfunctie bij 'een overheidsbedrijf' onlangs al te hebben moeten weigeren. 'Ook al had ik gezegd dat ik liever een extra commissariaat doe dan voetballen kijken.' Bestuurders die aan hun taks zitten, mogen geen bijbanen meer aannemen, op de goede doelen, kerk en cultuur na. Ook mogen ze niet worden herbenoemd tot ze onder de norm zitten. Hoogleraar semipubliek toezicht Rienk Hoogdijk zei onlangs dat de beperking van het aantal bijbanen ondanks de gaten toch goed is. 'Te veel heren op leeftijd denken: dat toezicht doe ik er wel even bij.'


Shell-baas: 'voetbal kijken'


Dat bleek maandagavond in de Tweede Kamer. De Kamer ging eind 2009 al akkoord met een voorstel van het SP-Kamerlid Irrgang om het aantal nevenfuncties te beperken tot vijf, waarbij een voorzitterschap dubbel telt. Die regel, al gewoonte in het beursgenoteerde bedrijfsleven, moet ook gaan gelden voor onder meer woningcorporaties en ziekenhuizen. Die stop op het 'bijbanen stapelen' moet leiden tot nieuwe, frisse gezichten in het toezicht, maar vooral tot meer tijd per bijbaan voor bestuurders. Dat moet het toezicht verbeteren en schandalen zoals bij de woningcorporatie Vestia of het hbo-bolwerk Inholland voorkomen.


Het SP-voorstel kreeg eerder veel kritiek, vooral omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen gepensioneerde bestuurders met veel tijd en mensen met een drukke baan. Bovendien bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat het voorstel grote gaten vertoont, waardoor diverse drukbezette bestuurders nog extra bijbanen kunnen nemen, terwijl anderen met een relatief beperkt aantal nevenfuncties aan hun taks zitten.


Niettemin ging de Eerste Kamer vorig jaar akkoord, op voorwaarde dat nevenfuncties bij goede doelen, culturele en kerkelijke instellingen niet meetellen. Zo moeten dit soort niet-commerciële clubs aan ervaren bestuurders kunnen blijven komen.


CDA en VVD willen ook niet-betaalde bijbanen uitzonderen. Verder zouden voorzitterschappen niet dubbel moeten tellen, zodat die maar één punt opleveren in plaats van twee. SP en PvdA voelen niets voor zo'n verdere verruiming van de uitzonderingen. 'Het klinkt sympathiek, maar niet-betaalde bijbanen kosten ook tijd', zegt het PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. 'Verder is het breed bekend dat een voorzitterschap van een raad van toezicht of een raad van commissarissen een stuk zwaarder is, helemaal als er een crisis is.' Zonder steun van de PvdA lijken de voorstellen van CDA en VVD kansloos.


Volgens Heijnen hebben de commissarissen en bestuurders de afgelopen tijd druk gelobbyd om de wet te versoepelen. De PvdA'er, die zelf een voorstel heeft gedaan voor een maximumbetaling van semipublieke toezichthouders, merkte dit voorjaar bij een bijeenkomst met commissarissen nog hoe gevoelig de kwestie ligt. 'De boosheid is groot. Zij hebben het gevoel dat het aantal functies en de betaling ervan een zaak van de markt is en dat ze zelf heel goed weten hoeveel bijbanen ze aankunnen. Wij en de SP vinden het eerder een maatschappelijke plicht om toezichthouder te zijn, net zoals de kantinedienst bij de voetbalclub. Als er nou een schaarste was, oké, maar er zijn genoeg mensen die zo'n bijbaan wel willen doen.'


De beperking van het aantal bijbanen zou later dit jaar alsnog kunnen sneuvelen in de Eerste Kamer, waarin bestuurlijke kanonnen als Roger van Boxtel (D66), Frank de Grave (VVD) en Elco Brinkman (CDA) zitting hebben. Deskundigen verwachten echter niet dat het zover komt, waardoor bestuurlijke 'veelplegers' nu al moeten gaan uitrekenen of ze een bijbaan nog kunnen aanvaarden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden