Old boy network blijft dienst uitmaken

De hockeybond heeft vertrouwd op namen uit zijn netwerk. Het bejubelde 'bruggen slaan' is ver te zoeken.

Op weg naar het WK in Den Haag in 2014 citeerden Johan Wakkie, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB), en technisch directeur Arno den Hartog gretig het motto van de kabinetsformatie. Maar waar VVD en PvdA bruggen durfden te slaan door een uitruil van visies is het old boys network als vanouds leidend bij de hockeybond.


De nieuwe begeleidingsteams van de bondscoaches Paul van Ass en Max Caldas kunnen nauwelijks verfrissend worden genoemd. Zo lijkt Thomas Tichelman zijn pensioen te halen als bondstrainer, want na een verblijf van acht jaar bij de mannen verhuist hij naar de vrouwen van Caldas. Tichelman staat bekend als een hockeyfreak en een bijna wiskundig onderlegde analist. Maar het is veelzeggend dat van de jongere lichting coaches alleen oud-international Ageeth Boomgaardt is doorgeschoven.


De huidige trainer van Oranje Zwart en voormalig Jong Oranje-coach wordt de nieuwe assistent van Caldas, die nog een vervanger voor manager Clarinda Sinnige moet zoeken. De oud-keepster kon die functie niet langer combineren met haar werk. Boomgaardt moet de ideeën van de meer intuïtief ingestelde Caldas 'handen en voeten' geven. De rationalist naast het gevoelsmens Caldas, het is een logische keuze.


De samenstelling van het team rond Van Ass lag veel gevoeliger, want in september had de bondscoach zich nog gecommitteerd aan de weggestuurde manager Jan Verboom. Maar tijdens de evaluatie met de hockeybond kreeg Van Ass te horen dat Verboom 'de skills miste in de communicatie met de spelers'. Daar zal Verboom smakelijk om lachen, want juist Van Ass lag onder vuur vanwege zijn gebrekkige communicatie.


Op het bondsbureau in Nieuwegein maakte Van Ass bekend dat oud-international Maarten van Heeswijk zijn nieuwe manager wordt. Van Heeswijk werkt in het dagelijks leven als 'personal coach', een rol die hij ook zal vervullen bij de hockeyers. Van Ass liet onlangs al doorschemeren in de Volkskrant dat het nieuwe begeleidingsteam hem min of meer door de strot is geduwd.


De bond ging ervan uit dat de controversiële Van Ass zou crashen op de Spelen. Maar met frivool en aanvallend hockey bereikte het mannenteam de olympische finale, die Duitsland won. Van Ass eiste en kreeg carte blanche om zijn onvoltooide revolutie te bekronen op het WK in Den Haag. In ruil stelde technisch directeur Den Hartog begeleiders aan die meer greep op Van Ass zullen hebben dan Verboom.


Zo heeft de hockeybond het 'bruggen slaan' dus uitgelegd. Van Ass: 'Het heeft me pijn gedaan om afscheid te nemen van Verboom, want hij heeft het fantastisch gedaan tijdens de Spelen. We hebben twee weken op één kamer gelegen, ik weet zelfs hoe Jan snurkt. Maar het Nederlandse team is niet de BV Paul. Ik heb het advies van de bond gevolgd. De komst van Van Heeswijk past in de verdere professionalisering van het team.'


Een international uit de gouden generatie Veen-Bovelander-Brinkman heeft Van Ass zich niet laten opdringen. Eric Verboom vervangt Tichelman als assistent, ook een trainer uit het vertrouwde netwerk. Het lijkt een gemiste kans, maar Van Ass constateerde dat de roep om een oud-speler 'vooral uit Amsterdam kwam'. En laconiek: 'Ik zag geen oud-international die in het profiel past. Verboom heeft zijn sporen verdiend.'


De mannen spelen in december in Melbourne een Champions Trophy zonder prioriteit, de vrouwen beginnen pas in januari met een trainingsstage in Kaapstad. De nieuw gevormde Hockey World League bepaalt de kalender voor 2013 en 2014. De competitie komt dan ernstig in het gedrang. Maar de KNHB pronkt nu met twee toptoernooien, de halve finale van de World League in 2013 in Rotterdam en een jaar later het WK in het voetbalstadion van ADO Den Haag.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden