Olaf Tempelman laat zijn dochter Twitter zien: 'Wat betekent dat jij een 'policor fossiel' bent, papa?'

Olaf Tempelman
Dikke tranen over de laptop. Wat doe je dan als ouder? Beeld thinkstock
Dikke tranen over de laptop. Wat doe je dan als ouder?Beeld thinkstock

Vroeger moesten ouders hun kinderen troosten als er iets naars was gebeurd op het schoolplein. Tegenwoordig zijn veel schoolpleinen zo vredig als Zwitserse alpenweiden, omdat kinderen hun minder leuke kanten online kanaliseren. Wij hadden onze 9-jarige dochter gezegd dat ze onder géén beding reacties moest gaan tikken onder YouTube-filmpjes, ook niet onder de allermooiste vlogs van de allerleukste vloggers. Dat deed ze natuurlijk toch. Het leverde leuke dialogen met lieve kinderen op - tot er ineens een paar minder leuke kinderen haar voor 'hartstikke stom' en meer minder fraais uitmaakten.

Dikke tranen over de laptop. Wat doe je dan als ouder? In analoge tijden konden ouders de identiteit van 'gemene kinderen' makkelijk achterhalen. Ze zeiden dan dingen als: 'Dat is nu eenmaal een rotjong', of: 'Als het nog een keer gebeurt, ga ik met de juffrouw praten.' Als je kind huilend met een schermpje naast je staat omdat Fox99 of BillyXXL of BigJanneke of een andere digi-entiteit rottig bezig is, sta je tamelijk machteloos. Je weet niet waar Fox99 zich ophoudt, je weet niet eens of BigJanneke wel een kind is.

Derhalve kwam ik niet verder dan de dooddoener: 'Dat doen sommige mensen nu eenmaal als ze online zijn.' Mijn dochter werd onmiddellijk nieuwsgierig: 'Is dat jou ook wel eens overkomen, papa?' 'Nou en of.' 'Kan ik dat zien?' 'Ja hoor, papa zal even zijn naam intikken op de zoekmachine van Twitter.' 'Wat betekent dat jij een 'policor fossiel' bent, papa?' 'Dat is zoiets als 'hartstikke stom' voor grote mensen.' 'Word jij veel gepest?' 'Valt wel mee, want er zijn ook lieve mensen online en ik twitter niet dus ik trek weinig aandacht. Maar er zijn volwassenen die wel veel gepest worden en sommigen worden zelfs van Twitter weggepest.' 'Het is dus net als bij kinderen.' 'Het is nog wel erger dan bij kinderen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden