Oklahoma wil verbod op capuchontrui

Het dragen van een capuchontrui in een openbare gelegenheid kan je zomaar op een boete van 500 dollar komen te staan in de Amerikaanse staat Oklahoma. Een wetswijziging moet dit binnenkort mogelijk maken.

Redactie
Protestmars in Chicago. Beeld afp
Protestmars in Chicago.Beeld afp

Met de wetswijziging belanden capuchontruien in dezelfde categorie als de witte kappen van de Klu-Klux-Klan, die sinds de jaren '20 al verboden zijn in het openbaar in Oklahoma. Die ban was toentertijd bedoeld om raciaal geweld tegen te gaan. Critici zijn echter bang dat deze nieuwe ban op 'hoodies' juist voor meer raciale spanningen kan zorgen.

Senator Don Barrington, de drijvende kracht achter het plan, ziet dat anders. Volgens hem is de wet bedoeld om overvallen en andere criminele praktijken te voorkomen. 'De bedoeling van de nieuwe wet is om openbare plaatsen veiliger te maken door ervoor te zorgen dat mensen hun identiteit niet kunnen verbergen in het geval van misdaad of intimidatie.'

null Beeld anp
Beeld anp

Halloween mag wel

Er zijn enkele uitzonderingen op het wetsvoorstel. Zo geldt het verbod niet voor verkleedpartijen tijdens het jaarlijkse halloweenfeest of andere openbare parades en feestjes. Ook mensen die een masker of gezichtsbedekking dragen uit religieuze overtuigingen mogen dat gewoon blijven doen, en ook medisch noodzakelijke gezichtsbedekkingen blijven toegestaan.

Helemaal nieuw is de wet niet, meldt de lokale zender Channel 6. Soortgelijke wetten gelden al in een paar andere staten, waaronder Florida, California, New York en Washington, DC. Ook zijn capuchontruien vaak niet toegestaan op middelbare scholen en sommige banken.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden