Okerin Den Haag: Top makreel, rest lekker. Doen!

Waarom Oker? Bericht op Twitter: ‘Ff met gio de topbarista van Ivy, naar Oker in den daag, liselot gemist zat met Derek op de bank! Waanzinnig gegeten top tent! Go and try!’ Afzender Francois Geurds, een van de meest veelbelovende koks van Nederland. Geen tien voor taal, maar de boodschap is duidelijk: we moeten naar Oker.

Hoe zitten we erbij? Het is een eetcafé, maar dan in grandioze stijl. Binnenkomen doen we via een bar, waar een drankje kan worden genuttigd. Daar achter staan twee rijen lichtbruine banken met de rugleuningen tegen elkaar tegenover stoelen van witte kunststof en donkere houten tafeltjes. In de zijwanden zijn nisjes waar in iets meer beslotenheid kan worden getafeld. De vloer is belegd met zwarte stenen tegels, aan het plafond hangen zwarte kroonluchters, tegen de wand plakt een boeddhakop. Geen idee wat die daar doet. Boeddha at vegetarisch en geen prei, ui en knoflook. Daar kom je niet ver mee in de keuken. We zitten nog altijd te wachten op Thaise restaurants die overal Jezus aan het kruis hangen. Zouden we raar van opkijken.

Wat eten we? De kaart bestaat uit hapjes waarmee je zelf een menu kunt samenstellen. Drie gangen plus dessert moet genoeg zijn, zegt de ober als we hem na enig aandringen een glaasje wijn en een menukaart hebben weten te ontfutselen. Het is moeilijk kiezen, want veel gerechten klinken opwindend. Uiteindelijk besluiten we tot: gerookte makreelfilet met krokante koffie & pistache en appel-knolselderijsalade; langoustines met pastinaakcrème, waterkers, gerookte boter en kreeftkaramel; runderbavette met gebakken polenta, ansjovis en kerriedruiven; cheesecake met champagnesorbet.

Smaakt het? We halen het graag uit de kast, het gouden boek van de gastronomie waarin we alleen gerechten opnemen die eeuwigheidswaarde bezitten. We hebben het nodig, want de eerste gang kan er meteen in. Makreel is van zichzelf al een geweldig visje: gezond, overheerlijk en spotgoedkoop. Maar de uitvoering op het bord van rustiek grijs leisteen mag er ook zijn. De gerookte vis wordt warm geserveerd, bestrooid met verkruimelde koffiebonen en zoet gebrande pistache. Het contrast tussen de romige makreel en het krakend bittere koffiegruis weerkaatst tot in alle uithoeken van onze mond. Knolselderij is ook zo’n nederige gast onder de groenten, maar doet het geweldig in de combinatie met frisse appel. Briljant: inlijsten, ophangen.

Vergeleken met het eerste is het tweede gerecht een toonbeeld van onbalans. De chef is een zoetekauw, want alles op het bord is zoet: de pastinaak, de kreeftige stroop op de bodem van het bord, de knapperige bolletjes witte chocolade. Het resultaat is een weeïge zoete hap die meteen in dat andere boek kan dat we ook altijd bij hebben: dat van de grandioze mislukkingen.

Met de bavette krabbelt de kok weer op. Wat makreel is voor de zee, is de bavette voor het rund. Een versmaad stukje vlees aan de buikwand (vanglap) dat diep rood en grof van draad is maar erg smakelijk als het kort en rosé is gebakken. Zouten doen we hem met stukjes ansjovis. Het balkje polenta is nogal droog, maar de druifjes zijn geinig.

De cheesecake ziet er mooi uit onder zijn laagje rode gelei, maar de sinaasappel is wel zuur. Het superzachte ijs in een apart bakje heeft een onmiskenbaar alcoholsmaakje.

Hoe is de bediening? Ze zijn vlot en joviaal genoeg, de jonge mannen en vrouwen die voorbij komen. Maar ze zijn ook chaotisch en missen systeem. En hun uithoudingsvermogen schiet tekort. De laatste borden worden neergekwakt. Doei!

Wat kost het? 47 euro.

Komen we terug? In Twitterstijl dan maar: ‘Met Ron, topjournalist VK in Oker geweest. Philippe gemist, zat zeker met Syl op de bank. Top makreel, rest lekker. Doen.’

Oker

Denneweg 71

2514 CE Den Haag

070-3645453

www.restaurantoker.nl

Punten:

Eten 7,5

Bediening 6

Entourage 7

Prijs-kwaliteit 7,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden