Review

OK Future is een mooie sensitieve en reflectieve ervaring

Lopen, liggen en schudden op het geluid van minimal music; de silent disco OK Future is een sensitieve én reflectieve ervaring. Via een koptelefoon spoort cyborg Emma je aan. Het publiek is bouw-steen en medemaker van de installatie.

Beeld OK Future

Het is een trend: choreografen die dans en beeldende kunst combineren, vooral om de andersoortige beleving in beide disciplines te onderzoeken. Musea zijn weer geïnteresseerd in de manier waarop dans bijdraagt aan een andere ervaring van kunst.

OK Future (***), dans.
OK Future door Dansateliers. 28/6, De Parade Rotterdam.
Daar t/m 2/7. Van 12 t/m 16/7 op De Parade, Den Haag.

Zo waren de suppoosten van het Van Gogh Museum in Amsterdam laatst flink confuus toen bezoekers allerlei bewegingsfratsen gingen uithalen voor de schilderijen, daarbij gegidst door een app van het platform WhyNot. Ook choreografen Connor Schumacher, verbonden aan Dansateliers, Rotterdam, en de Britse performer Lucy Suggate begeven zich op dit terrein. Zo neemt Schumacher deel aan het Europese project Dancing Museums en experimenteert hij met perceptie-vraagstukken in Boijmans Van Beuningen.

Samen maakten zij OK Future, een silent disco met een meditatief tintje. Boven de ronde vloer hangt een object van zilverfolie. Het doet denken aan een long; het kan dalen, stijgen, pompen. Het publiek is bouwsteen en medemaker van de installatie. Je bent vrij om te doen wat je wilt, maar via je koptelefoon spoort Emma, een cyborg, je aan haar aanwijzingen op te volgen. 'Action changes perception' en dus loop, lig en schud je, op het geluid van minimal music en haar rustige stem.

Als een yogi benoemt ze mogelijke lichamelijke sensaties en stelt ze kritische vragen. Hierdoor word je je bewust van je eigen lichaam, je bewegingen en de ruimte om je heen.

Een iets confronterender spel met de grens tussen dwang en vrije wil, tussen gestuurde vorm en improvisatie, was spannend geweest. Toch is OK Future een mooie sensitieve én reflectieve ervaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.