Ojeeteevee

J E MAG het niet hardop zeggen, maar ik zou graag eindelijk eens een economische, onaardige of criminele vluchteling op de tv willen zien....

SELMA VROOLAND

Commerciële omroepen doen weleens alsof wij allemaal razend druk zijn met seksuele verloedering; de keurige omroepen lijken met evenveel enthousiasme bezig met een verzieliging, waartegen je slechts in je eigen huiskamer zachtjes durft te protesteren. Ik denk dat in steeds meer huiskamers de kloof tussen de informatie van de televisie en de eigen waarneming gevaarlijk wijd aan het worden is. Dat krijg je als de televisiejournalist er meer op uit lijkt om ons op te voeden tot onwaarschijnlijk naïeve goedgelovigen, dan ons te trakteren op de integere, objectieve verslaggeverij waarvoor wij braaf kijkgeld betalen.

Zelfs in de betere kranten lees je soms dat het merendeel van de mensen die hier hun heil komen zoeken helemaal niet vervolgd wordt in eigen land, maar gewoon aanneemt het hier beter te krijgen. Velen liegen volgens die krantenartikelen dat ze barsten, over narigheden die ze elders zouden hebben meegemaakt. In feite, zeg je zachtjes in je eigen huiskamer, is er niet zozeer sprake van een asielzoekersprobleem, als van een gigantisch misbruikprobleem. Als de overheid zich beperkt tot de asielzoekers die om humanitaire redenen geholpen moeten worden is hier ruimte zat en geld zat, maar zolang we tegen die realiteit in moeten gaan doordat we alleen maar overspoeld worden met beelden van zielige lieden en medelijdende commentaren, voel je op je klompen aan dat je een slecht mens bent als je je niet laat manipuleren tot een schijnheilig soort medeleven, dat geen enkel probleem zuiver analyseert of oplost.

Ik vertrouw het nieuws steeds minder. En ik kan geen asielzoeker meer zien. Zeker niet in m'n huiskamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden