Ohra heeft ook tussenpersoon: de diskette

Softwareprogramma's voor de thuisbankier hebben de toekomst. De consument die meer greep op zijn financiën wil heeft de keuze uit een groot aantal programma's, die naast het doen van de boekhouding ook adviezen geven die je vroeger op afspraak en vaak tegen vergoeding alleen bij bank of verzekeringsadviseur kon krijgen....

Verzekeraar Ohra, een direct writer die zonder tussenkomst van adviseurs zaken doet met de klant, ziet de groeimarkt en levert nu ook een produkt. In samenwerking met ESEC Educational Planning heeft Ohra een diskette ontwikkeld voor de persoonlijke financiële planning. De gebruiker moet een aantal persoonlijke en financiële gegevens invullen en wordt dan een 'simulatie van uw toekomst' beloofd. Wie wil dat niet?

Het programma pretendeert 'de gevolgen te laten zien van uw keuzen'. Veel hoeft het niet te weten. Het invulscherm vraagt wat over inkomen, uitgaven, leningen en spaartegoeden. De 'keuzen' die de consument moet maken betreffen bijvoorbeeld de partner: tot welke leeftijd blijft die werken? Wilt u misschien op latere leeftijd een jaarlijkse uitkering uit een lijfrente als aanvulling op het pensioen? Zaken als de waarde van het huis, de vorm van de hypotheek (annuïteit, spaar of leven) of ontwikkeling van het inkomen doen er niet toe. Geen vragen daarover. Het programma laat vervolgens de hoogte van het geld dat in de toekomst vast of liquide beschikbaar komt zien, in een overigens onduidelijke grafiek.

Erg geloofwaardig is het niet, daarvoor is de gebruiker te weinig gevraagd. Dat het programma wel adres en telefoonnummer wil weten, en bovendien of de gebruiker een koopsom of een spaarrekening wil van uiteraard Ohra -, doet het ergste vrezen. Gratis adviseren is leuk, maar er moet wel verkocht worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden