Oh Oh Ivo

Geen mediajaar zonder hoogtepunten en, ook leuk, dieptepunten. Het aftellen naar de Gouden Ivo van dit jaar is begonnen. Vandaag Deel 1: de nummers 50/31. Vrijdag Deel 2.

DOOR SARA BERKELJON en JEAN-PIERRE GEELEN EN PAUL ONKENHOUT

50 Arie Boomsma

Was er in 2011 eigenlijk nog nieuws over Arie Boomsma, Gouden Arie-winnaar in 2009? Even googlen. Arie Boomsma heeft moeite met Kerstmis. Arie Boomsma kan nog steeds bij ex terecht. Arie Boomsma heeft geen haast met kinderen. Arie Boomsma impulsiever als single. Arie Boomsma gefascineerd door literatuur. Arie Boomsma is cynisch over de liefde. Arie Boomsma mist seks. Arie Boomsma sluit homoseksuele ervaring uit. Arie Boomsma positiefste Nederlander. Arie Boomsma meest begeerde vrijgezel. Arie Boomsma zet druk op zijn leven. Arie Boomsma is kaal. Arie Boomsma was flinke drinker. Arie Boomsma kan nu pas praten over breuk. Arie Boomsma duikt in Spaanse tomatenpuree. Arie Boomsma leeft weer op.

Mooi zo. Amen en tot volgend jaar maar weer.

46 Peter Vandermeersch

Ineens was hij daar: Peter Vandermeersch, de charmante, goedgeklede Vlaming van NRC Handelsblad. De nieuwe hoop van de notarissencourant, samengebald in een ultramoderne driedagsstoppelbaard. De Bart Peeters van het nieuwe decennium.

Schrapte met zijn rechterhand Elsbeth Etty uit de kolommen, schopte met zijn linkerbeen dertig redacteuren op straat en verrijkte de zaterdagkrant met een wekelijks horlogekatern. Zijn plannen voor een ochtendkrant bleken te duur: ze staan voorlopig in de ijskast. Is onderwijl nooit te beroerd in De Wereld Draait Door de toestand in de wereld te duiden, van de parachutemoord in België tot de politieke wildernis in zijn moederland. 2012 wordt beslissend: zal hij deelnemen aan Lingo of niet?

48 Yvon Jaspers

Breaking news, begin december: Yvon Jaspers wil geen 'Amsterdamse' kinderen. En toen wisten we, dankzij tijdschrift Flair, meteen waarom de KRO-diva in de zomer vanuit de hoofdstad naar een dorp was verhuisd. Yvon wil niet dat Tijl (4) en Keesje (6) opgroeien tot 'Amsterdammertjes, kinderen die weten wat er in de wereld te koop is, streetwise zijn, assertief en zelfstandig.'

Alleen het dagelijkse ritje naar de school van de kids al. 'We zagen alle Turkse, Afghaanse, Marokkaanse en andere buitenlandse winkeliers hun waren buiten zetten. Dan fietsten we door het park en daar werd óf iets afgebroken óf iets opgezet, terwijl de hele ziekenhuis- en ambulancedienst aan ons voorbijtrok.'

En op straat zei niemand haar gedag. Nee, Amsterdam, Yvon Jaspers vond het eigenlijk helemaal niets.

36 Eric Smit

De veelbesproken vete tussen journalist Eric Smit en Nina en Pieter Storms werd al in 2010 officieel beëindigd. Dat was jammer, want Smit kon het stel zo lekker sarren.

Smit is de schrijver van Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady, de bestseller waarmee hij zakenvrouw Storms, voorheen Vleeschdraager, het bloed onder de nagels vandaan haalde. In november werd bekend dat de volgende druk van het boek een bijlage bevat die door Smit is geschreven en door Storms is geautoriseerd. In ruil werd de journalist in staat gesteld materiaal in te zien uit de Stormsarchieven.

Journalistensite Villamedia onthulde nog meer. In Cannes, waar het echtpaar Storms een huis bezit, speelde Smit een partijtje tafeltennis met Nina en Pieter. 'Nina was geblesseerd, maar ze kan goed serveren en Pieter heeft een goede oog-hand-coördinatie', onthulde Smit.

Goddank: 'Ik heb de familie wel in de pan gehakt.'

47 Ruben Nicolai

Ruben Nicolai wil oud worden bij BNN. Nou, dan weet je het wel. De ex-Lama (36) is compleet de weg kwijt. Presenteerde De Allerslechtste Chauffeur van Nederland en liet zich aanrijden, een gebeurtenis die zomaar het Nicolai-hoogtepunt van het jaar kan zijn geweest. Commentaar van Nicolai: 'Ik was eventjes weg, toen kwam ik weer bij.'

49 Paul Römer

De succesvolle tv-producent Paul Römer gooide het in 2011 over een andere boeg. Om te beginnen stapte hij van Endemol over naar fusieomroep NTR. Prima carrièremove.

Het hoofdpijndossier kreeg Römer elders aangereikt, in Amsterdam. Wat een leuke nieuwe hobby had moeten worden, een plaats in de raad van commissarissen van Ajax, werd een beproeving zonder weerga. Evenals drie andere leden van de raad is Römer het aangeschoten wild in een door Johan Cruijff en De Telegraaf ontketende jachtpartij. Römer weet nu ook: voetbal is emotie.

Op het sinterklaasfeest van de NTR vroeg Römer aan de goedheiligman of hij Cruijff mee naar Spanje wilde nemen. Op de site van PowNed werd de vraag van Römer aan de Sint 'een vreemde grap' genoemd. Onzin natuurlijk. Römer was bloedserieus.

41 Heleen Mackenbach

Misschien wel het allerbeste showbizzbericht van het jaar ging over de moeder van Ralf Mackenbach, Heleen Mackenbach. Zij eiste in maart een notarieel onderzoek nadat haar zoon was uitgeschakeld in het SBS-programma Sterren dansen op het ijs. De onderste steen moest boven komen, liet Heleen weten.

Heleen en vele fans hadden het vermoeden dat Ralf de dupe was geworden van technische mankementen tijdens het stemmen. Hun ongenoegen werd gevoed door de juryleden. Zij hadden Ralf steeds goede cijfers gegeven.

Pas nadat CM Telecom (sms), Mobillion (0909) en UPC (stemmen via de afstandsbediening) in een officiële verklaring hadden gemeld dat de stemprocedure soepel en zonder incidenten was verlopen, werd het weer rustig in Hilversum. Van Heleen Mackenbach is nooit meer iets vernomen.

(Ralf Mackenbach is een 16-jarige zanger. In 2009 won hij het Junior Eurovisiesongfestival met het liedje Click Clack. Sommige fans beschouwen hem als de Nederlandse Justin Bieber.)

40 Bob de Boxer

Twittersoap van het jaar: Bob de Boxer. Wie? Bob. De Boxer. Hond van RTL Ontbijtnieuws-lezer Jan de Hoop, die saaie man die altijd drinkt uit een bij z'n trui kleurende mok, ook wel bekend van de bonte verzameling Jan de Hoop-blunders op YouTube. En van de door hemzelf op internet geplaatste vakantiefilmpjes vanuit bungalowpark Landal Miggelenberg.

Een fan gaf Bob, die regelmatig figureert in Jan z'n tweets, een eigen twitteraccount. Daarop schreef de fan dan dat er was gewandeld, iets over een zeer pootje of over de bij Jan en partner Coen favoriete Chinees.

Prima, zou je denken, maar de voor het account verantwoordelijke 'René uit Zuid-Limburg' had er ineens geen zin meer in. Dit legde hij uit in een pdf-document van vijftig pagina's. Achtduizend Bob-volgers met de handen in het haar. Of nee, toch niet. Iemand ('de echte Bob') nam het account over van René en verzamelde er sinds september nog eens bijna vijfduizend volgers bij.

Eind goed, al goed. Woef!

39 Henkjan Smits

Henkjan Smits was ooit een niet onverdienstelijk jurylid van talentenjachten. Op zijn hoofd stond altijd een kekke zonnebril geparkeerd.

Daarna wilde hij graag laten zien dat hij meer in zijn mars had dan het beoordelen van halftalenten. Henkjan Smits stapte over naar SBS 6 en werd presentator. In 2011 presenteerde hij vrijwel ongemerkt Mijn man kan alles en Het zullen je ouders maar zijn. Ondanks een doorlopend contract met SBS is Smits op de reservebank terechtgekomen.

Waarschijnlijk wacht hem het droeve lot dat ook coryfeeën als Frank Masmeier, Henny Huisman en Jochem van Gelder heeft getroffen: een plaats op het kerkhof van kansarme tv-presentatoren. Ach, er zijn ergere dingen in het leven.

38 Pauw & Witteman

Ooit was het een deftig, misschien zelfs wel prestigieus praatprogramma. Maar dat was toen. Inmiddels doen Jeroen Pauw en Paul Witteman geen moeite meer te verhullen dat zij uit zijn op ophef en vertier.

In het telefoonboek dat op het middelste bureau van de redactie voor ieder ter inzage ligt, stonden dit jaar louter Ajax-profeten uit het kamp van Cruijff. De verlosser zelf uiteraard en zijn plaatsvervangers op aarde, oftewel alles met lang haar van boven de 60: Telegraafjournalist Jaap de Groot of buikspreekpop Johan Derksen.

Verder onder het kopje eeuwig amusement: Bart Chabot, Jamai Loman en Dion Graus. O ja: en Bart Chabot. Voor vrouwen: zie Jeroen Pauw (nummer 44).

37 Hans Laroes

Hij wist nog niet precies wat hij ging doen, zei Hans Laroes toen hij zijn vertrek als baas van het (NOS-) Journaal bekend maakte. Ja, de 55-jarige goeroe wilde zich 'aanscherpen en uitdagen in nieuw werk'. Sindsdien is weinig meer van de man vernomen.

Al snel bleek zijn vertrek bij de NOS - alwaar Laroes geheel volgens de lijn der erfopvolging is vervangen door zijn secondant Marcel Gelauff - net ietsje minder definitief dan aangekondigd. De oude baas krijgt alle tijd voor het aanscherpen en uitdagen en zijn salaris loopt door tot hij iets nieuws heeft gevonden, zo meldden media die het niet zo op de publieke omroep begrepen hebben. Zoals De Telegraaf zijn directeur Jan de Jong citeerde: 'We vinden het niet meer dan fatsoenlijk dat hij na zo veel jaar de tijd krijgt om zich te heroriënteren.'

En nu even met z'n allen: 'VAN ONZE BELASTINGCENTEN!'

35 Wim T. schippers

In de tuin van de VPRO ligt een grote drol die daar is neergelegd door Wim T. Schippers. De drol is een kunstwerk. Het heet Stationnement Gênant.

Wat je zou kunnen zien, is een 4 meter grote drol. Wat je moet zien, is een eerbetoon aan de geweldige programma's die Wim T. Schippers lang geleden alweer voor de VPRO maakte; absurde programma's waarin mannen tot leven kwamen die namen hadden als Barend Servet, Sjef van Oekel en Fred Haché. Er mocht gelachen worden. Ja mensen, dat waren nog eens tijden.

Met de drol eert de VPRO zijn eigen verleden, zei directeur Van der Meulen toen in juni het kunstwerk werd gepresenteerd. Mooi.

Hij zei ook dat de drol de 'wederopstanding der dingen symboliseert', een even idiote als grappige zin die zonder twijfel uit de koker van Wim T. Schippers zelf kwam.

34Hugo Borst

De sportjournalistiek is op tv niet meer wat het geweest is, maar Hugo Borst had natuurlijk groot gelijk toen hij zich uit de voeten maakte en zich van de ene op de andere dag uit Hilversum terugtrok.

Tv misvormt en stimuleert narcisme, dat is algemeen bekend. Niet iedereen is er gelukkig even gevoelig voor, maar je zou ze de kost moeten geven, de Hilversumse aandachtsjunks.

Nee, dan Hugo. Ik ben gelukkig in de stilte, zei hij in de Volkskrant. Dat is fijn. Ssssttttt.

33 Martijn Krabbé

Een reeks gebeurtenissen die je normaal alleen in films ziet, maakte 2011 voor Martijn Krabbé tot een jaar om niet snel te vergeten. Zijn voormalige minnares beschuldigde hem van verkrachting, zijn vrouw ging uit de kleren voor een fotoshoot in Playboy en zei tussen de bedrijven door in een interview met Viva dat ze tien keer was vreemdgegaan.

Qua dieptepunten uit het leven van Martijn Krabbé laten we het hier graag bij, al moet nog wel even worden gemeld dat de aanklacht door justitie snel werd geseponeerd en dat zijn vrouw bedoelde dat ze geen tien minnaars had gehad, maar één die ze tien keer had ontmoet. Tot overmaat van ramp bood Gordon trouwens aan om Krabbé te bekeren. Hij kon wel wat hulp van God gebruiken, dacht Gordon. Gekke man.

Mede daarom is het een prestatie van formaat dat Krabbé opnieuw de beste mannelijke presentator van de commerciële zenders was.

32 Beau van Erven Dorens

Oh oh Beau. Het veelbelovende wonderkind van 40-en-een-beetje wil maar niet tot wasdom komen. 2011 was opnieuw een dramatisch jaar voor de grofgekuifde corpsbal. Ook dit jaar zakten de kijkcijfers naar het nulpunt, met Show Me The Money en Het Beste Idee van Nederland.

Aan Beau ligt het niet: die voert zelfs knalharde ruzie met radio-dj Ruud de Wild ('Lik m'n reet, vuile, vieze, smerige klootzak!') om aandacht te generen voor zijn oudejaarsconference. Het mocht niet baten. Op 31 december zendt SBS zijn oudejaarsconference uit. Eerder deze week waren kaarten nog volop verkrijgbaar. 'Publiek gezocht voor oudejaarsconference Beau van Erven Dorens' luidde de kop boven een berichtje. Naam van de site: gratis.nl. De opsteker: in 2012 kan het alleen maar beter gaan.

31 Martijn Koolhoven

De man die jarenlang de doelpunten maakte voor De Telegraaf, de oogappel van hoofdredacteur Sjuul Paradijs, de lefgozer van de Amsterdamse Basisweg, kortom sterverslaggever Martijn Koolhoven, kwam in september lelijk ten val. Geestig genoeg werd de zet uitgerekend gegeven door de linkse hobbyisten van Zembla, een programma van een omroep, de VARA, die door De Telegraaf al decennialang verantwoordelijk wordt gehouden voor veel ellende.

Zembla toonde een verband aan tussen een kritisch artikel over fotograaf Leo de Deugd en een vriend van Koolhoven, eigenaar Rob Heilbron van lingeriemerk Sapph. De vertrouwensbreuk met de krant was onherstelbaar, maar Koolhoven zou Koolhoven niet zijn als hij bij de pakken neer was gaan zitten.

Er zijn een heleboel redenen om eens te kijken op www.martijnkoolhoven.nl, maar het filmpje op die site, met muziek uit Pirates of the Carribean, is een van de absolute hoogtepunten van het mediajaar 2011.

45 Sandra Schuurhof

Zo'n bericht waarvan je hoopt dat het niet waar is: Sandra Schuurhof, veelbelovende RTL-babe met brains, zeg maar een soort Eva Jinek maar dan bij de commerciëlen en met zwart-glimmend haar, gaat naar SBS om Hart van Nederland te presenteren.

Dit jaar nog zei Sandra dat ze wel correspondent in Washington wilde worden. Barack Obama interviewen, dat soort dingen. Ondenkbaar leek het niet eens - nu wel. Hart van Nederland mag dan een 'succesformule' zijn, maar dat is Kentucky Fried Chicken ook. En Uggs. Dus dat zegt niks.

44 Jeroen pauw

Een kwestie van kiezen. Voor de losse liefde dus, volgens Jeroen Pauw, die zich in Kwestie van kiezen op RTL door Rick Nieman liet verleiden tot de uitspraak dat hij met meer dan 200 vrouwen 'het bed heeft gedeeld'. Althans, zoals hij beaamde op het hengelen van Nieman: 'Ja, ik denk het wel'. Nieman: 'Respect!'

Dat is dus wat de ene anchorman met draaiende camera wil weten van de andere talkshowhost. Geen krant of website die er niet onmiddellijk verlekkerd over schreef. Tot zover de stand van de journalistiek in Nederland.

43 Henk Westbroek

Een van de berichten over het ongeluk (gebroken pols) en de arrestatie van good old Henk Westbroek in Spanje eindigde met de volgende zin: 'Waarom Westbroek in de hitte een sinterklaaspak droeg, is vooralsnog een mysterie.'

Ja, waarom eigenlijk? Waarom droeg Henk Westbroek hartje zomer tijdens opnamen voor De Zomer Voorbij, het met alcohol doordrenkte TROS-programma dat allerlei Volendamse zangers en hun vrienden op kosten van de belastingbetaler elk jaar een gratis vakantie aanbiedt, een sinterklaaspak? Of willen we dit eigenlijk liever niet weten? Enfin, Westbroek struikelde dus over een monitor. In het ziekenhuis waren ze niet gediend van de cameraploeg. De politie gooide het hele zooitje achter slot en grendel.

Veel mensen vinden dat de publieke omroepen zich weer moeten richten op hun primaire taken en het goedkope amusement aan de commerciële zenders moeten overlaten. Daar valt iets voor te zeggen.

42 Dion Graus

In de rubriek Gebbetjes van Graus, dit jaar: de perspolitie. Ook de introductie van zijn caviapolitie kon PVV-parlementariër Dion Graus niet verlossen van een gevalletje overlast: rioolratten, voornamelijk waargenomen rond het Binnenhof. Ze knaagden het hele jaar aan zijn geloofwaardigheid en leken daarin tamelijk succesvol.

Nadat het 'roddelkrantje' De Pers had aangetoond dat zijn 'animal cops' enkel zouden optreden tegen mishandeling van huisdieren en niet tegen wantoestanden in de bio-industrie, had Graus het wel gehad met de ratten van de pers: tijd voor een perspolitie, maakte hij bekend via Twitter, het partij-orgaan van de PVV. Ophef alom, die als een boemerang in het gezicht van Graus leek terug te keren. Partijtijger Hero Brinkman moest hem verlossen, met de handige tweet: 'Perspolitie van Dion Graus was een grapje. Waar is de humor bij de linkse media gebleven?'

Gaan we zoeken, in het nieuwe jaar.

GOUDEN IVO 50 TOT EN MET 31

50 Arie Boomsma

49 Paul Römer

48 Yvon Jaspers

47 Ruben Nicolai

46 Peter Vandermeersch

45 Sandra Schuurhof

44 Jeroen Pauw

43Henk Westbroek

42 Dion Graus

41 Heleen Mackenbach

40 Bob de Boxer

39 Henkjan Smits

38 Pauw & Witteman

3 Hans Laroes

36 Eric Smit

35 Wim T. Schippers

34 Hugo Borst

33 Martijn Krabbé

32 Beau van Erven Dorens

31 Martijn Koolhoven

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden