Oh Boy, De Indiaan, From Dusk Till Dawn

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie. 

Tom Schilling in Oh Boy. Beeld .
Tom Schilling in Oh Boy.Beeld .

Oh Boy (Jan Ole Gerster, 2012)
Arte, 20.15-21.35

De filmkunst kent een kleine maar rijke traditie van mooie koffiescènes. Sommige regisseurs zijn zo verzot op koffie, dat ze in vrijwel elke productie ten minste één smakelijk genoten bakkie leut opvoeren. De Franse cineaste Claire Denis is zo iemand, en ook David Lynch belijdt in zijn werk regelmatig een diepe, eerbiedige koffieliefde. Denk alleen al aan de liters filterkoffie die FBI-agent Dale Cooper in de tv-serie Twin Peaks naar binnen werkt. Als koffieconsument krijg je er zelf meteen ook zin in.

Ook de Duitse filmhuishit Oh Boy wekt koffiedorst op en dan vooral doordat het hoofdpersonage, de door het leven zwabberende Niko (Tom Schilling), juist almaar niet aan zijn felbegeerde kopje koffie toekomt. Die frustrerende zoektocht door Berlijn levert enkele leuke antikoffiescènes op; de ene keer heeft hij te weinig geld op zak om een bekertje hipsterkoffie te betalen, dan weer stuit hij op defecte automaten of lege thermoskannen. Een aardige running gag, die net als de zwalkende plot goed past bij Niko's richtingloosheid en gebrekkige aanpassingsvermogen. Oh Boy, het debuut van schrijver-regisseur Jan Ole Gerster, wandelt gemoedelijk van het ene verhaalblokje naar het andere; of Niko nu met een vervelende ambtenaar of scrupuleuze kaartjescontroleurs heeft te maken, met acteurs op een WOII-filmset of met een leuke vrouw, op een prettige manier gaat het allemaal nergens heen. Oh Boy is ondanks Niko's strubbelingen ontspannen, tragikomisch en soms ontroerend. Uit de in zwart-wit gedraaide, door swingjazz begeleide kiekjes van zomers Berlijn waait zowaar een fris vakantiesfeertje.

De Indiaan (Ineke Houtman, 2009)
NPO 3, 15.30-16.45 uur.

De charmante kinderfilm De Indiaan komt uit de koker van het gerenommeerde productiehuis BosBros (Minoes, Het Paard van Sinterklaas) en is geregisseerd door Ineke Houtman, die eerder succes boekte met Madelief (1998) en Polleke (2003). Matthias den Besten steelt de show als adoptiejongetje Koos, geboren in Peru, die op 8-jarige leeftijd in een kleine identiteitscrisis verzeild raakt. 'De meeste kinderen komen uit de buik van hun moeder', zegt hij. 'Ik kom uit een vliegtuig.'

From Dusk Till Dawn (Robert Rodriguez, 1996)
RTL 7, 22.40-00.45 uur.

De eerste grote filmrol van George Clooney - jaren was hij dokter Ross in E.R. - was duidelijk een poging te breken met zijn ziekenhuisserie-imago. In From Dusk Till Dawn speelt hij een voortvluchtige bankrover die samen met zijn gekke broer (Quentin Tarantino, die ook het scenario schreef) naar Mexico probeert te ontkomen. Onderweg nemen ze een priester en zijn twee kinderen in gijzeling en maken ze een tussenstop in een bizarre nachtclub, waar de film een klassiek-krankzinnige genrewisseling ondergaat.

undefined

Wild Hogs (Walt Becker, 2007)
BBC 1, 00.15-01.50 uur.

Vier mannetjes met een midlifecrisis besluiten een motortrip dwars door Amerika te maken om het miserabele dagelijkse leven te ontvluchten. Ze treffen het niet onderweg: het ene incident volgt op het andere en de onderlinge chemie laat ook te wensen over. De frustratie wordt botgevierd in een oneindige stroom steeds flauwer wordende grappen, totdat het viertal zonder benzine komt te zitten in het stadje Madrid. Ze hebben allemaal weleens beter gespeeld, maar Tim Allen, John Travolta, Martin Lawrence en William H. Macy blijven aangenaam om naar te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden