Ogen dicht

Vooraf toont de NOS de belangrijkste gemiste strafschoppen van Italië en Nederland uit de voorbije tien jaar. Met zo'n uitstalkast van schril verdriet kun je het lot ook tarten....

Henrico Prins

Aanlopen, ogen dicht en schieten, zegt Cruijff maar vast. Tja. Als het zo eenvoudig was. Een dik halfuur later zie je Frank de Boer precies hetzelfde machteloze handgebaar maken als zijn broer twee jaar geleden.

Schaamte. Daarna wordt alles alleen maar minder. En waar dat aan ligt?

Aan de Arena natuurlijk. Aan het muisstille publiek in de Arena. Aan de grasmat van de Arena. Verder moet je Bergkamp niet wisselen. Je moet Van Vossen niet inbrengen, of hoe noemen trainers dat ook alweer. Je moet de oude Seedorf gewoon op de bank houden. Je moet Stam geen vrije trap voorin laten nemen.

Theo Reitsma moet, aan het begin van de tweede helft, ook vooral niet zeggen dat alles voor dit Nederlands elftal toch wel goed zal komen, want dan kun je er donder op zeggen dat hij die woorden moet inslikken: 'Dat wordt verlengen. En over dat andere zullen we het nog maar niet hebben.'

Welk 'andere'? De strafschoppen, waarvan ons vooraf was verzekerd dat de Italianen ze minstens zo beroerd namen als de Nederlanders? Zeker de Champions League-finale van 1996 vergeten, waarin het halve elftal van vandaag in zo'n slotreeks door Juventus over de knie werd gelegd.

Dat schiet allemaal door het hoofd als de wedstrijd, vrij snel na het begin van de verlenging, de ramkoers op de penalty's heeft ingezet. Vorige week had Rijkaard in Villa BvD nog een stapel boeken meegekregen waarin de strafschop van alle kanten werd belicht. Zou een van de spelers er serieus in gestudeerd hebben, in Hoenderloo, 's avonds in bed met het lampje aan? Eerder was in hetzelfde programma de schrijver van die penaltybijbel te gast geweest. Van der Sar moet je er twee minuten voor tijd uithalen, had hij gezegd: die heeft in zijn carrière welgeteld één van de 32 strafschoppen gestopt.

Daarom, om al die dingen die je helemaal niet weten wilt, gaat de tv na het slotsignaal uit.

Bij de buren blijft het vreselijk stil.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden