Officiersmess als een hotel

Servië, 21 november 1914 - De omstandigheden in onze divisie zijn op het misdadige af. Geen kwaad woord over onze generale staf, die nauwelijks tijd vindt om te eten, maar wat zich afspeelt onder ordonnansen, compagnie-commandanten, telefoon-officieren, auditeuren, trein-officieren, intendanten, menage-officieren, administrateurs, proviand-officieren en wat al niet, valt met geen pen te beschrijven.

null Beeld anp
Beeld anp

Deze heren zetten al een grote muil op als de vanilleknoedels of marmeladeflensjes niet naar behoren zijn. De oude stafofficieren, die reeds met pensioen waren en min of meer vrijwillig bij de tirailleurslinies zijn ingelijfd, blijven dagenlang verstoken van ménage. Over de gewone soldaten heb ik het dan nog niet eens.

In de officiersmess gaat het er aan toe als in een hotel. 's Ochtends chocolademelk, om tien uur warme lunch met goelasch en koteletten, 's middags drie gangen met sigaren en wijn, 's avonds karbonade, thee, rum en cognac, eieren of kaas toe.

Ik zag hoe een officier zich aankleedde, zich van zijn nachthemd ontdeed, zijn overhemd met reukwater besprenkelde, zijn pantalon uit de broekenpers nam, het opgewarmde water liet brengen, een half uur kwijt was aan de ordening van zijn kapsel - en ten slotte de kapper liet komen om zijn nek uit te laten scheren.

Luitenant-kolonel Bischitzky is vandaag getroffen door een kogel, die ook de 73-jarige kapitein Stolz het leven kostte.

Egon Erwin Kisch (1885-1948), Duitstalige journalist uit Praag. Uit: Soldat im Prager Korps; 1922.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden