Officieren: we waren te passief in Uruzgan

Nederland heeft militaire kansen laten liggen in Uruzgan. Dat is de strekking van een discussie die onder infanterie­officieren wordt gevoerd. Een jaar na afloop van de missie in Uruzgan is de heersende mening: we hadden vaker moeten doorpakken en de tegenstander moeten vernietigen.

Nederlandse miltairen praten met de bevolking in Uruzgan, begin 2010. Beeld afp

Brigadegeneraal Otto van Wiggen, voorzitter van de Vereniging van Infanterie Officieren (VIO), geeft ruimte aan de discussie. 'We hebben vaak niet meer dan stevig van ons afgebeten. Vechten wil zeggen dat je een beslissing probeert te forceren', schrijft hij in het vakblad Infanterie. De betrokken officieren vragen zich impliciet af of in Nederland nog wel plaats is voor echte krijgers.

Ontwikkelingswerker
Minister Hillen van Defensie zei onlangs op een bijeenkomst in Brussel dat militairen moeten ophouden om ontwikkelingswerker te zijn. Die boodschap - schoenmaker blijf bij je leest - valt goed onder de infanterieofficieren. Die vinden dat anderen meer verstand hebben van diplomatie en opbouw. Zij pleiten tevens voor een offensievere mentaliteit. Dat staat haaks op de veelgeprezen 'Dutch Approach' in Afghanistan, waarbij de militairen zich hoofdzakelijk richtten op de verbetering van de leefomstandigheden.

Tijdens de missie in Uruzgan was de houding voornamelijk defensief. Aanvallen door derden werden zo veel mogelijk genegeerd als zijnde provocaties, bedoeld om westerse militairen nevenschade te laten veroorzaken.

Dat gebeurde niet uit angst voor de Taliban, concluderen de officieren, maar uit angst voor reacties in de eigen organisatie op al te agressief handelen. De officieren ergeren zich ook aan het micromanagement vanuit Den Haag, zesduizend kilometer verderop, waar voor iedere afwijkende actie toestemming moest worden gevraagd.

Draagvlak
Andere departementen moeten maar diplomaten en deskundigen sturen bij toekomstige missies, vindt Hillen. Dat is beter voor de missie, beter voor de defensiebegroting en beter voor het maatschappelijke draagvlak voor de militairen. Of infanteristen ook meer offensieve ruimte krijgen, is niet gezegd.

Om helderheid te scheppen voor alle infanteristen ontwikkelt de officierenvereniging een zogeheten Credo voor de Krijger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden