Officier van justitie beschuldigd van meineed

De rijksrecherche gaat onderzoeken of de Bredase officier van justitie C. van Spierenburg meineed heeft gepleegd in de strafzaak tegen de Brabantse 'Juliët'-bende....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

Het hof baseert zijn oordeel onder meer op telefoongesprekken die heimelijk waren opgenomen door de advocaat van de kroongetuige. Het is volgens rechtsgeleerden nog niet eerder voorgekomen dat een officier onderwerp wordt van een rijksrecherche-onderzoek wegens verdenking van meineed.

Van Spierenburg ontkende gisteren dat hij onder ede onware verklaringen heeft afgelegd. De advocaten van de Juliët-bende hebben de Bredase hoofdofficier J. Wabeke gevraagd Van Spierenburg te vervolgen wegens meineed. 'Een liegende, meineed plegende magistraat ondermijnt de rechtsstaat', zei strafpleiter G. Spong, die een van de verdachten bijstaat.

De uitbrander aan het adres van Van Spierenburg was niet de enige tegenvaller voor het parket in Breda. Het gerechtshof bepaalde ook dat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging van oud-kroongetuige Prescott heeft verspeeld. Dit betekende dat de Engelsman als een vrij man de rechtszaal kon verlaten.

Prescott had belastende verklaringen afgelegd tegen leden van de 'Juliët'-groepering, volgens justitie een van de grootste en meest gewelddadige drugsbendes van Nederland. Prescotts verklaringen leidden onder meer tot de ontdekking van wapendepots van de bende, waarin genoeg semtex lag om de hele binnenstad van Breda op te blazen.

Officier Van Spierenburg had een deal met de Engelsman gesloten, maar kreeg ruzie met diens advocaat over de vraag welke toezeggingen hij had gedaan.

Prescott zegde daarop alle medewerking aan justitie op. De Engelsman werd vorig jaar door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Het hof sprak gisteren evenwel de niet-ontvankelijkheid in zijn zaak uit.

Gebruik van een kroongetuige was volgens het hof in de Juliët-zaak wel toegestaan. Maar een strenge eis daarbij was dat het Openbaar Ministerie volkomen openheid over de deal zou betrachten. Dat is niet gebeurd, aldus de raadsheren.

Officier Spierenburg had in januari als getuige voor het hof ontkend dat hij met Prescott had afgesproken niet meer dan twee jaar cel tegen hem te zullen eisen. Ook zou de officier niet hebben beloofd te bewerkstelligen dat de voorlopige hechtenis van de Engelsman werd geschorst. Diens raadsman, de Amsterdamse advocaat M. van Gessel, heeft echter telefoongesprekken met de officier opgenomen waaruit het tegenovergestelde blijkt.

De Bredase hoofdofficier Wabeke had Van Gessel vorig jaar in de Volkskrant nog van 'vilein gedrag' beschuldigd. De advocaat had, zo stelde Wabeke destijds, óf meineed gepleegd óf de rechtbank in Breda bewust misleid door te spreken van niet op schrift gestelde toezeggingen. Van Gessel eist nu een publieke rectificatie van die aantijging.

Als klap op de vuurpijl veroordeelde het hof in Den Bosch de leden van de Juliët-bende tot lage gevangenisstraffen. Van Spierenburg had aanvankelijk vijftien jaar cel tegen hoofdverdachte John J. geëist. De rechtbank had vorig jaar acht jaar aan hem opgelegd. Het gerechtshof heeft nu bepaald dat J. voor slechts vierenhalf jaar achter de tralies moet. De lage straf is het gevolg van het feit dat de belastende verklaringen van Prescott werden uitgesloten van het bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden