Officier trekt uitspraak over Vaatstra in

De Leeuwarder officier van justitie De Graaf betreurt zijn recente uitlatingen over het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999....

Van onze verslaggever

De Graaf kwam vorige week in het nieuws door een documentaire, waarin hij zegt dat de Irakees eigenlijk niet meer als verdachte werd beschouwd. Maar de druk van publieke opinie was zó groot, dat toch besloten werd hem in Turkije te laten oppakken.

Volgens Korthals heeft De Graaf daarmee een verkeerde voorstelling van zaken gegeven en heeft hij dat inmiddels ook erkend tegenover zijn superieuren. De asielzoeker was volgens Korthals nog wel degelijk verdachte. Daarom ging het gerechtelijk vooronderzoek tegen hem gewoon door.

De minister beschrijft de verdenkingen in detail. Het lichaam van Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 aangetroffen in een weiland bij Veenklooster in Friesland. Zij was verkracht en haar hals was doorgesneden.

Uit sporenonderzoek bleek dat de verdachte zich had verplaatst per fiets.

Bewakers van het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Kollum verklaarden later dat de Irakees Ali Hussein H. de vorige avond kort voor middernacht met zeven bewoners het terrein had verlaten. Hij was als enige per fiets. Toen de groep vier uur later terugkwam, was H. er niet meer bij. Sindsdien was hij spoorloos. Een ander haalde zijn post op en een onbekende liet zijn kaart afstempelen bij de vreemdelingenpolitie.

Daarop werd in juli een gerechtelijke vooronderzoek begonnen. De spoorwegpolitie meldde dat H. op 29 april voor zwartrijden was bekeurd op het baanvak Den Helder-Haarlem. Na een tv-uitzending met het signalement van de verdachte, leidde het spoor naar een huis in Haarlem, waarvan bewoners verklaarden dat H. tussen 29 april en 3 mei met hen was opgetrokken en Koninginnedag had gevierd. Over zijn slaapplaats, met name in de bewuste nacht, konden zij geen uitsluitsel geven.

Via een van de bewoners werd op 8 oktober de verbijfplaats van H. in Turkije achterhaald. Daar werd DNA van hem afgenomen, waaruit bleek dat hij dader niet kon zijn. Tot dat moment zagen ook officier van justitie De Graaf zelf en zijn superieuren geen aanleiding het onderzoek te staken, schrijft Korthals.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden