Officier teruggezet wegens vernietiging dossiers moordzaak

Minister Sorgdrager van Justitie heeft de Haagse officier van justitie C. van der Voort uit zijn functie gezet omdat hij heeft meegewerkt aan de vernietiging van dossiers in de zaak van de Leidse balpenmoord....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van der Voort (38), die ook onderzoek deed naar de betrokkenheid van de Surinaamse legerleider Bouterse bij cocaïnehandel, krijgt een andere functie bij het Openbaar Ministerie.

Sorgdrager besloot tot deze ernstige maatregel op basis van onderzoek van de rijksrecherche. Dat werd in juni ingesteld nadat was gebleken dat Van der Voort, als officier van de Centrale Inlichtingendienst (CID), had ingestemd met de vernietiging van twee dossiers. Samen met twee Leidse politiefunctionarissen werd Van der Voort op non-actief gesteld.

De dossiers, die al twee jaar worden opgeëist door verdachte Jim T. van de 'balpenmoord', werden op 18 april van dit jaar vernietigd. Een dag eerder had het Haagse gerechtshof bepaald dat de stukken ter inzage aan de rechtbank moesten worden gegeven. De familie T. vermoedt dat CID'ers hebben 'geknoeid' met bewijsmateriaal.

Met de vernietiging, in opdracht van de chef van de Leidse recherche, moest een politie-informant beschermd worden die in de rechtszaak tegen Jim had getuigd. T. werd vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken van de moord op zijn moeder in 1991. De moord zou met een balpen zijn begaan.

Volgens Sorgdrager heeft Van der Voort onvoldoende zijn gezag gebruikt om de Leidse politiefunctionarissen duidelijk te maken dat de dossiers niet konden worden vernietigd. Hij wist namelijk dat de familie van Jim een procedure bij het hof voerde om ze in te zien.

Ook heeft Van der Voort volgens de minister zijn meerderen 'niet tijdig en voldoende' op de hoogte gesteld van het plan om de stukken in de versnipperaar te gooien.

Burgemeester Goekoop van Leiden zal binnenkort disciplinaire maatregelen nemen tegen de twee Leidse politiefunctionarissen. Ook moet Sorgdrager beslissen wie Van der Voort opvolgt in de Copa-zaak. OM-chef Docters van Leeuwen ontkende vorige maand dat het onderzoek in het slop was geraakt.

De maatregel van Sorgdrager komt drie weken nadat enkele officieren van justitie kritiek hadden geuit op het op non-actief stellen van Van der Voort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden