Officier moet getuigen over 'tapaffaire' Angels

AMSTERDAM (ANP) - Officier van justitie Gert Oldekamp moet donderdag zijn opwachting maken als getuige in de strafzaak tegen de Hells Angels. De magistraat zou slordig zijn omgesprongen met verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken waaraan advocaten hebben deelgenomen.

De kwestie beheerst al twee weken lang het proces tegen de Angels.

Justitie meent dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen. Volgens de aanklacht hebben de 22 individuele leden zich schuldig gemaakt aan feiten als wapen- en drugsbezit, geweldpleging en bedreiging. Politie en justitie ondernamen in oktober 2005 een grootscheepse actie tegen de over het land verspreide afdelingen van de Angels. In totaal werden 45 clubleden gearresteerd. Zij kwamen relatief snel weer op vrije voeten.

Tegen de regels

De strafzaak gaat allang niet meer over de feiten waarvan de Angels worden verdacht. Gebleken is dat zogeheten geheimhoudersgesprekken (vertrouwelijke gesprekken tussen advocaat en cliënt) in het dossier zijn beland. Ook is een reeks uitgewerkte gesprekken lange tijd bewaard. Dit is tegen de regels - dergelijke gesprekken moeten vernietigd worden. Oldekamp was daarvoor verantwoordelijk.

De advocaten van de Angels willen het naadje van de kous weten. Het Openbaar Ministerie loopt het risico dat de rechtbank als gevolg van deze gevoelige kwestie de strafvervolging van de Hells Angels ongeldig verklaart. De advocaten sturen daar op aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden