Officier landmacht laat geheimen slingeren

Door nalatigheid van een landmachtofficier zijn defensiegeheimen over de Nederlandse missie in Afghanistan op straat terechtgekomen. De vertrouwelijke informatie heeft betrekking op gevechtsinstructies van militairen en de beveiliging van minister Kamp van Defensie....

Van onze verslaggever

Een zogeheten usb-stick waarop deze gevoelige gegevens staan, werd aangetroffen in een auto die door een kapitein van de landmacht was gehuurd. Twee jongens kregen deze geheugenstick in handen en speelden een kopie door aan RTL Nieuws.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels de Koninklijke Marechaussee opdracht gegeven de zaak uit te zoeken. In een eerste reactie beschrijft het ministerie de defensiegeheimen als ‘privé-informatie’ van de kapitein in kwestie.

De officier was vorig jaar vijf maanden in Afghanistan. Hij heeft zijn superieuren volgens RTL Nieuws niet op de hoogte gebracht van de vermissing. Of de gang van zaken consequenties heeft voor de kapitein, is onduidelijk.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het ministerie van Defensie wordt geconfronteerd met verregaande slordigheid met geheimen. Twee weken geleden deed het ministerie aangifte van vermissing van een memorystick met gevoelige informatie van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). Toen was niet duidelijk of de stick was kwijtgeraakt of gestolen.

De nu geopenbaarde informatie gaat behalve over beveiliging en gevechtsinstructies, ook in detail in op verkenningsmissies van de Nederlandse militairen. De stick die door de twee jongens is teruggestuurd naar het ministerie, kende geen wachtwoord.

In ruil voor het terugbrengen kregen de jongens een cadeaubon. Zij verbaasden zich erover dat ze geen speciale instructies kregen over geheimhouding.

Minister Bot sprak gisteravond van ‘een hele vervelende situatie’ en zei met Kamp de zaak te bespreken. Ook VVD-Kamerlid Hans van Baalen uitte zijn ongenoegen over ‘het lek’. Hij noemde het een gênante vertoning, met name vanwege het feit dat vandaag de Tweede Kamer de militaire missie naar Afghanistan bespreekt.

Ook de fracties in de Tweede Kamer van GroenLinks, SP, PvdA en D66 hebben opheldering van minister Kamp geëist. Zij hekelen vooral de aanhoudende slordigheid van overheidsdiensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden